Alkmaar krijgt in 2022 een Levende Standbeelden Festival, mét WK

Alkmaar krijgt volgend jaar mei een festival met levende standbeelden in de binnenstad. Het gemeentebestuur heeft daarvoor subsidie beschikbaar gesteld. 200 deelnemers uit de hele wereld vormen een lange route, onder meer over het Bolwerk. Circa 60 deelnemers doen dan ook mee aan een “WK Living Statues’.

Eerder was het evenement in Arnhem, waar het zo’n 100.000 tot 200.000 bezoekers trok. Het festival vertrekt daar omdat de gemeente daar niet meer alleen voor kosten wilde opdraaien, en ondernemers de knip niet trekken. In Alkmaar wordt het festival betaald uit het Stimuleringsfonds om na corona het bezoek aan de stad weer op gang te brengen.

Het gemeentebestuur vervult hiermee de ambitie om jaarlijks een extra internationaal festival naar de stad te halen. Maar volgens bedenker/ oprichter/ organisator Robin Hagen is dit jaar onhaalbaar. Het meerdaagse evenement zou in september moeten plaatsvinden.

Corona maakt het onzeker of dat uitvoerbaar is. Ook is het nogal kort dag. Hagen verwacht in mei 2022 het festival in Alkmaar te kunnen houden.

Het ’World Living Statues Festival’ bestaat al een kleine vijftien jaar, en is uitgegroeid tot hét festival ter wereld dat puur en alleen gericht is op straatkunstenaars die optreden als levend standbeeld. Voorheen vond het plaats in Arnhem.

Hagen heeft al een verkenning gedaan. ,,Alkmaar is hartstikke geschikt.” Zijn idee is om de levende standbeelden niet in het centrum zelf -want te druk- maar direct eromheen op te stellen. ,,Dat wordt dan een éénrichtingsroute van zo’n 3,5 à 4 kilometer, waarlangs ongeveer 200 standbeelden optreden.

Vervolg
Voor dit jaar staat een NK op het programma in Ede, al is ook dat onzeker door corona. Het Alkmaarse WK, moet er een vervolg op zijn.

De standbeelden komen uit de hele wereld, wat ook maakt dat september te kort dag is. Hagen: ,,Ik kan niet eens een vliegticket boeken.”

Parade
Het festival duurt een weekeinde lang, met onder meer een kinderprogramma, een ’Statues by Night’ en een Parade der Kampioenen. Die laatste bestaat uit een optreden van de winnaars van voorgaande jaren.

In voorgaande jaren trok het evenement zo’n 100.000 tot 200.000 bezoekers. Vandaar ook dat Alkmaar het feest wil betalen uit het Stimuleringsfonds dat is opgericht om na corona het bezoek aan de stad weer op gang te brengen.