Einde voor Bakemaflat aan Plein Bergen nadert, woningen dichtgetimmerd

Het einde voor de Bakemaflat aan het Plein in Bergen nadert met rasse schreden. Een aannemer was maandag bezig om de woningen dicht te timmeren van de woningen in deze betonbouw uit begin jaren zestig. Over sloop van de Bakemaflat wordt al tientallen jaren gesproken.

Gemeente Bergen en Bewonersvereniging Bergen Centrum werden het vorig jaar eens over een nieuw centrumplan. Daarin wordt de Bakemaflat gesloopt, net als de meeste andere betonbouw op het Plein van circa 60 jaar oud. De nieuwbouw op deze plek gaat in hoogte variĆ«ren, die past bij de ‘Bergense maat’, met een enkel hoogteaccent van 14,5 meter.

Sloop van de Bakemaflat ontmoet weerstand van erfgoedorganisaties, zoals de landelijke erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen. Die wijzen erop dat er de laatste decennia een herwaardering is van wederopbouwarchitectuur uit de periode na 1945. De flat maakt deel uit van het complex met woningen en winkels aan het Plein. Dat was ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema. Bakema, die in een adem werd genoemd met andere vooraanstaande architecten uit die periode zoals Aldo van Eyck, Herman Herzberger, Dick Apon en Jurriaan Schrofer, tekende voor dit ontwerp. Architect Bakema is beeldbepalend geweest voor de naoorlogse wederopbouw met zijn ontwerpen van naoorlogse winkelgebieden. Als voorbeeld noemt erfgoedvereniging Heemschut de Lijnbaan in Rotterdam.

De Bakemaflat kwam in 2005 al voor op een groslijst van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg voor een mogelijke rijksmonumentenstatus. Met bezwaarprocedures tegen sloop van lokale en landelijke erfgoedliefhebbers moet de gemeente Bergen daarom al rekening houden. Bij lokale enquetes was in het verleden minstens tweederde van de lokale bevolking voorstander van sloop.

Het Parkhotel aan de overkant is sinds december dichtgetimmerd. Dit pand wacht ook nog op de sloopkogel.