Ateliers van nomadische kunstenaars in Waterkant voor allerlaatste keer geopend

Omdat het gebouw gesloopt wordt,

Nog één keer aan de waterkant in de Waterkant. Na lang wachten gaan de deuren weer open van het kunstenaarscomplex aan de Kanaaldijk in Alkmaar. En dan gaat-ie meteen weer dicht. Voor altijd.

Op 26 en 27 juni laten de kunstenaars die gebruik maken van de ateliers in van het voormalige districtskantoorpand van Rijkswaterstaat nog een keer het pand en hun werk daar zien.

Het is tegelijk met het landelijke atelierweekeind, waar 350 atelierhouders aan deelnemen. Tien daarvan in de Waterkant. Het gaat onder andere om kunstenaars Eleanor Somerset, Peter Wiedijk en Inge Bruyn en schrijver Nikki Vrees.

1 oktober gaan de deuren dicht. Dan wordt het pand gesloopt. Er komen vijf appartementengebouwen in de plaats. Dat is onderdeel van Alkmaars ambitieuze plan voor grootschalige woningbouw langs het kanaal.

Zwerven

De ’Waterkanters’ staan onder leiding van Buro Permanent Tijdelijk (BPT), een groep nomadische kunstenaars die graag gebruik maakt van leegstand in de stad. De kunstenaars zwerven van leegstand naar leegstand. Drie jaar geleden landde ze in de Waterkant. Door corona hebben ze van de publieke functie weinig gebruik kunnen maken.

De volgende bestemming is de culturele broedplaats De Drukkerij. In het voormalige hoofdkwartier van HDC Media aan de Edisonweg komt ook onder meer Koel 310.

De Karavaan en De Kaasfabriek zitten er ook regelmatig. Er komt ook ruimte voor binnensport.