Omwonenden fel tegen kap 23 bomen rondom sloopvilla aan Komlaan Bergen

Omwonenden zijn fel tegen de kap van 23 bomen aan de Komlaan in Bergen. Ze hebben bij de gemeente bezwaar gemaakt. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting bij de bestuursrechter in Haarlem.

De eigenaren van een verouderde villa aan de Komlaan willen het pand slopen en vervangen door nieuwbouw. Daarbij zijn ze van plan ook de 23 bomen in de tuin te betrekken. De gemeente heeft inmiddels een kapvergunning afgegeven.

Daar zijn directe buren van het groen niet blij mee. Twee van hen zaten dinsdag tegenover de gemeente Bergen om de vergunning aan te vechten. „Het is enorm belangrijk dat dit bos blijft staan”, zo sprak bewoonster Meike Terhorst. „Ook onze eigen bomen, die op de erfgrens staan, dreigen te worden gekapt.”

Twee gedachten
Probleem is dat de verleende kapvergunning op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant staat er dat de vergunning na zes weken in werking treedt. Maar er is ook een voorschrift opgenomen dat aangeeft dat de bomen pas mogen worden gekapt als er een definitieve vergunning is voor de bouw van een nieuwe villa.

De juridisch vertegenwoordiger van de omwonenden was maandag nog bij de gemeente om dit punt helder te krijgen, maar hij kreeg nul op het rekest. De betrokken ambtenaar vond het te kort dag om een en ander te regelen.

Jammer, zo stelde de rechter dinsdag. Helderheid van de gemeente had volgens hem veel onnodige moeite én de rechtszaak kunnen voorkomen. De bestuursrechter was niettemin snel klaar met het geschil.

Niet spoedeisend
Hij wees het verzoek om een voorlopige voorziening na een korte bedenktijd af. De rechter stelde dat er voorlopig toch geen villa kan worden gebouwd en dat de bomen daarom ook vooralsnog gewoon blijven staan. Volgens hem hebben de omwonenden daarom geen spoedeisend belang.

De strijd om de bomen aan de Komlaan wordt volgende week donderdag voortgezet met een hoorzitting bij de bezwarencommissie van de gemeente.