Het komt steeds vaker voor dat zonnepanelen automatisch uitschakelen omdat overbelasting van het elektriciteitsnet dreigt. Dat scheelt geld voor de eigenaren. Met name vanuit Noord-Holland Noord komen er steeds vaker klachten. Netbeheerder Liander zegt tegen mediapartner NH Nieuws dat dit alleen maar vaker zal gebeuren, omdat het aantal zonnepanelen harder groeit dan de capaciteit van het net.
Als de zon goed schijnt en/of het flink waait, wordt er veel groene stroom opgewekt en kan het elektriciteitsnet aan zijn taks komen. Om overbelasting te voorkomen schakelen panelen bij 253 volt uit. Dat scheelt geld voor de eigenaren. De laatste maanden kregen de provincie en Liander tientallen klachten, vooral uit Noord-Holland Noord. Peter Hofland, woordvoerder van Liander, schat in dat de klachten maar een deel van de problemen aan het licht brengt. In totaal gaat het om zeker 100 locaties waar teruglevering van stroom problematisch is.
Ook de provincie, die in 2019 met LTO Noord een proef startte met zonnepanelen op agrarische daken, stuitte op knelpunten. “De resultaten van de proef vielen tegen, omdat het elektriciteitsnet in agrarisch gebied doorgaans te dun is om grote hoeveelheden zonne-energie mee te kunnen vervoeren”, vertelt een woordvoerder aan NH.
Uit recente cijfers van Liander blijkt dat het aantal woningen met zonnepanelen in Noord-Holland steeg van 123.000 in 2019 naar 160.000 in 2020. Een toename van liefst 30 procent in een jaar tijd. En dan is er nog de Regionale Energiestrategie (RES), waarmee flink wordt ingezet op winning van groene stroom, vooral met zonnepanelen.
“We werken er met man en macht aan, maar het gaat enkele jaren duren”, aldus Hofland over de verzwaring van het stroomnet. Zo is de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Beverwijk en Oterleek pas eind 2023 gereed. Voorlopig is kabellegger Tennet nog in overleg met betrokkenen over de precieze ligging. Ook de provincie zoekt samen partners naar oplossingen.
Volgens Hofland zou het afbouwen van het verdienmodel helpen. Stroomopwekkers kunnen hun winst verrekenen met hun stroomkosten. “Die regeling is dusdanig populair dat mensen zelf opgewekte energie massaal gaan terugleveren waardoor je een piek krijgt van zonne-energie op één specifiek moment. En op die piek moeten wij de netten ontwerpen.”
Maar dat zou het financiële voordeel wegnemen. Liander denkt dan ook aan een opslag-subsidie, zodat eigenaren hun gewonnen stroom kunnen opslaan om later te gebruiken, of buiten piekmomenten te leveren. Zo’n regeling zou er Hofland meteen voor zorgen dat de kosten voor verzwaring van het net beperkt kunnen worden.
Er zijn al thuisaccu’s, maar die zijn erg duur. “We zijn er nog niet. We zitten nog echt in de overgangsfase”, aldus Hofland.