RADIO Schadevergoeding voor bewoner Buerweg Bergen mag in natura uitgekeerd

De gemeente Bergen mag een bewoner van de Buerweg drie ton aan schadevergoeding in natura betalen. Dat stelt de Raad van State. De bewoner behoort tot een groep van dertig bewoners van de Eeuwigelaan en Buerlaan die per huis tonnen schadevergoeding eisten van de gemeente Bergen na een wijziging van het bestemmingsplan. Alleen deze bewoner kreeg gelijk van de Raad van State. De bewoner wilde het toegekende bedrag van 300.000 euro contant, maar de gemeente bedacht een andere constructie waarbij het in natura kan worden toegekend. De Raad van State keurt dat nu goed.

De gemeente heeft voor het gebied, Dorpskern-Zuid, in 2009 een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Daarin werden beperkingen opgenomen voor de bebouwing die op de percelen zou mogen plaatsvinden.

Zo’n dertig bewoners gingen naar de Raad van State, maar die oordeelde dat ze weliswaar beperkt worden omdat ze minder mogen bouwen op hun perceel, maar dat dat hen ook voordeel oplevert, omdat de buren het ook niet mogen.

Een bewoner van de Buerweg had via de rechtbank in Alkmaar wel planschade toegewezen gekregen ter waarde van ruim drie ton. Het college van Bergen bood aan, die (gedeeltelijk) in natura toe te kennen. Namelijk: de bewoner kon binnen vijf jaar alsnog verbouwen. Mocht de waarde van die verbouwing onder de drie ton blijven, dan zou de gemeente dat restant in geld bijleggen. Wordt de uitbreiding niet toegestaan, dan betaalt de gemeente de drie ton uit.

De inwoner vond dat echter onvoldoende en eiste het volledige bedrag in geld. De Raad van State oordeelt nu echter dat de tegemoetkoming van de gemeente voldoende is en wijst de hogere claim van de hand.