RADIOBERICHT VEILIG THUIS, graag uitwerken

Honderd dossiers van Veilig Thuis Noord-Holland Noord worden onder de loep genomen om in kaart te brengen wat er precies met deze meldingen gebeurt, hoe daarmee wordt omgesprongen en te bekijken welke ketenpartners vervolgacties oppakken en hoe. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord. Zij willen beter inzicht krijgen in hoe de keten van huiselijk geweld en kindermishandeling functioneert en wat daarin kan worden verbeterd. De uitkomsten worden dit najaar verwacht.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn bij het expertisecentrum 1290 meldingen van vermoedens van huiselijke geweld en kindermishandeling binnengekomen en is 1373 keer advies en ondersteuning gegeven. Dat is een daling van respectievelijk 18 en 5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Vorig jaar zijn in totaal 4446 meldingen ontvangen en is 4809 keer advies en ondersteuning gegeven. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2019. In 868 dossiers is na nader onderzoek vervolgactie ondernomen.

Het meldpunt, dat actief is onder de paraplu van de GGD Hollands Noorden, heeft ongeveer 110 medewerkers en een jaarbudget van zo’n negen miljoen euro. Dit bedrag wordt via afzonderlijke dienstverleningsovereenkomsten door de gemeenten opgehoest.

Schaarste

Omdat vorig jaar vanwege schaarste op de arbeidsmarkt en wachtlijsten extern personeel moest worden ingehuurd, zijn de salariskosten drie ton hoger dan verwacht uitgevallen. Inhuur is zo’n 40 procent duurder dan het eigen medewerkers.