RADIOBERICHT VIAANSE MOLEN graag uitwerken

Er komt geen weg dwars door De Rekere. De Alkmaarse raad vindt unaniem dat de geplande nieuwe wijk Viaanse Molen geen ontsluiting mag krijgen dwars over het volkstuintjescomplex. De Viaanse Molen is de nieuwe woonwijk die op de plek van het PENdorp moet verrijzen. Dat de raad het huidige plan afwijst betekent dat het werk voor het eerste deelplan van de Viaanse Molen opnieuw moet worden gedaan. 

Uitgangspunt bij woningbouwplannen is dat de Helderseweg moet worden verlegd, zodat aan de Kanaaloever een aantrekkelijk verblijfsgebied ontstaat. Er zijn diverse plannen van hoe de weg dan in noordelijke richting moet lopen.

De voorkeursvariant van B en W (en van de projectontwikkelaar) loopt dwars over het tuincomplex. Andere varianten stuiten op bezwaren van Rijkswaterstaat of gaan ten koste van zo’n 50 woningen in het gebied.

Strijdkreten

De amateurtuinders stonden met protestborden bij de ingang van de raadszaal. Ze deelden bloemen uit, hieven strijdkreten aan en gingen in gesprek met de raadsleden die naar binnen liepen. Op de borden teksten als ’Weg door onze tuin, natuur aan puin’ en ’De gemeente haar zin, wij tuinen er niet in’.

Ze geloofden niet dat het zou helpen. Tuinster Manou Klerks: ,,Ik denk dat we innerlijk wel iets in beweging zetten bij die mensen, maar dat ze toch zullen kiezen voor het woningbouwproject.’’

Het pakte dus anders uit. Van links tot rechts: alle fracties willen De Rekere sparen. Zelfs de VVD, die als geen ander snapt dat de ontwikkelaar voor maximale opbrengst gaat, wil niet dat het amateurtuincomplex wordt opgeofferd. ,,Het vermorzelen van een tuinvereniging willen wij niet op ons geweten hebben’’, zei VVD’er Willem Peters.

’Asfalteren’

,,Bouwen, bouwen, bouwen is ons motto. Maar dat moet niet betekenen: Asfalteren, asfalteren, asfalteren’’, stelde D66’er Schouten. Anjo van de Ven (OPA) zei dat minder woningen – bijvoorbeeld 400 tot 450 – wat haar fractie betreft bespreekbaar is. Gijsbert van Iterson Scholten (PvdA) offert liever de tuin van Mien Ruys dan de volkstuinen. Zijn fractie wil ook de parkeernorm in de wijk wel verlagen, zodat er minder auto’s zijn en de noordelijke ontsluitingsweg misschien niet nodig is.

Inspreker Ed Diepenmaat (stedebouwkundige) kwam met het idee om de wijk alleen een busontsluiting aan de noordkant te geven. Van de Ven pleitte ervoor dit te onderzoeken.

Goed geluisterd

Nog maar enkele dagen terug zijn de Alkmaarse amateurtuinen op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Wethouder Elly Konijn wist te melden dat plaatsing op die lijst geen bescherming biedt. Maar de wens van de Alkmaarse politiek kan ze niet negeren. ,,Ik heb goed geluisterd’’, was haar conclusie. ,,U wilt dat ik terugkom met een oplossing waarbij geen meter van De Rekere wordt afgehaald.’’