De vooroorlogse Bloemwijk in Alkmaar wordt volledig gesloopt en herbouwd. Behalve de Onafhankelijke Partij Alkmaar stemde de hele gemeenteraad voor vervanging van alle rond 1917 gebouwde huizen. Leden van de Historische Vereniging Alkmaar vond het een droevige avond: “Hiermee gaat een stuk geschiedenis verloren.”
In april kreeg het college van B&W via een motie opdracht om onderzoek te doen naar mogelijk behoud van cultuurhistorisch waardevolle stukken wijk. Erfgoedverenigingen Heemschut, Historische Vereniging Alkmaar en het Cuypergenootschap pleitten voor behoud van een kwadrant met 31 woningen. Maar dat levert teveel vertraging op, was de uitslag. Terwijl “we niet moeten praten, praten, praten, maar bouwen, bouwen, bouwen”, zoals CDA-raadslid Gosse Postma tijdens de vergadering zei. volgens mediapartner NH Nieuws.
De woningen in de arbeiderswijk zijn eigendom van Van Alckmaer voor Wonen. Volgens de woningstichting zijn de huizen bouwkundig in zo’n slechte staat dat sloop de enige optie is. Dit werd gisteren in de raad nog eens benadrukt door directeur Fons Köster.
“In Bloemwijk leefde het verleden voort”, vertelt Feyko Alkema van de Historische Vereniging Alkmaar aan mediapartner NH Nieuws. “De huizen bestaan niet alleen uit steen, ze hebben ook cultuurhistorische waarde. Ze vertellen het verhaal van de huisvesting van arbeiders na de oorlog. Dat ben je nu kwijt”. In de nieuwbouw komen historische elementen, maar dat stelt hem niet gerust: “Je kunt natuurlijk wel in de stijl van de huizen bouwen, maar dat is een beetje geschiedsvervalsing.”
Alkema vervolgt: “Stel je voor dat de directeur van het Rijksmuseum over restauratie van de Nachtwacht zegt: “Het is toch wel duur en dat doek waarop het geschilderd is, is niet meer van de beste kwaliteit. Zullen we een schilder die in de stijl van Rembrandt schildert vragen iets nieuws te maken?” Niemand zou dat accepteren. Dat dit bij gebouwen wel gebeurt, daar zijn wij als Historische Vereniging Alkmaar verdrietig over.”
In de raadsvergadering werd gesproken over die cultuurhistorische waarde. De kosten van de renovatie en de bouw van nieuwe sociale huurwoningen woog echter bij bijna alle partijen zwaarder. In de besluitvorming speelde ook mee dat de bewoners die tegen de sloop zijn al zijn verhuisd en het overgrote deel van de huidige bewoners voorstander is van sloop en nieuwbouw.
Alleen OPA stemde dus tegen, zowel vanwege het verlies van cultuurhistorie, als het vooruitzicht hoger huur voor de huidige bewoners. “Juist mensen met lagere inkomens worden nu geraakt, doordat ze veel meer huur gaan moeten betalen dan eerst”, aldus raadslid Ruud van Lier.