RADIOBERICHT Dijkman – OPA – Liander

Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar heeft laten weten dat hij het niet zal laten gebeuren dat bedrijven een ’nee’ krijgen van stroomnetbeheerder Liander. Hij reageerde daarmee op OPA-fractieleider Victor Kloos die stelt benaderd te zijn door bedrijven die door Liander wel de kabels aangelegd krijgen, maar geen stroom. Liander zegt dat de maximale capaciteit van het netwerk is bereikt. Dijkman zei dat Alkmaar overvallen is door de ’plotselinge actie’ van Liander.

Capaciteit

Bestaande aanvragen worden nog gehonoreerd, maar nieuwe ’grootverbruikers’ van energie, zoals supermarkten, scholen of bedrijfsgebouwen, kunnen daarom voorlopig niet op het elektriciteitsnetwerk terecht.

Alkmaar is een van de getroffen gemeenten. Kloos wijst erop dat het probleem vooral speelt op het nog groeiende bedrijventerrein Boekelermeer.

Dijkman zei dat Alkmaar overvallen is door de ’plotselinge actie’ van Liander. Die actie verbaast hem ook, „zeker in het licht van het extra geld dat het moederbedrijf van Liander, Alliander, momenteel vraagt van de gemeenten.”

De wethouder zei wel in gesprek te zijn met de netwerkbeheerder en met getroffen ondernemers. Op de Boekelermeer is een concentratie van bedrijven die experimenteren met nieuwe vormen van energievoorziening. Dijkman zegt dat hun kennis wordt meegenomen in het zoeken naar een oplossing.

De kwestie heeft voor het college de hoogste prioriteit. Dijkman beloofde om in november verslag te doen van zijn vorderingen in de gesprekken.