Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland. Deze zomer is er in de duinpan een gemiddelde van 8,6 graden gemeten. Boswachter Leon Kelder kreeg uit handen van ‘vrieskoujagers’ Pieter Bliek en Karel Holvoet een grote bokaal uitgereikt. “We hadden al het breedste en het hoogste duin”, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. “Nu ook de koudste, we zijn apetrots.”
Initiatiefnemer voor de prijs is de Alkmaarse vrieskoujager Pieter Bliek. Hij is al sinds zijn jeugd weerfanaat en vooral als het gaat vriezen is Bliek in zijn nopjes. “Mijn oma had vroeger een buitenthermometer en dat vond ik fascinerend. Ik belde haar elke dag om te vragen hoe koud het was. Daar is de vrieskoukoorts ontstaan. Hoe kouder het is, hoe opgewondener ik word.”
Bliek is, zover bekend, de enige vrieskoujager in Nederland. Hij kwam in aanraking met de hobby via de Belgische Karel Holvoet die al jaren op zoek is naar de koudste plekjes. Samen met Bliek doet hij nu ook in de duinen langs de Nederlandse kust onderzoek. Op elf laaggelegen plekken in de duinen heeft hij meetstations neergezet.
Want in de duinpannen kan het behoorlijk koud worden. “Duinpannekes zijn ideaal omdat het steile flanken heeft en open is. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en glijdt naar het laagste punt. Dat kan soms tien graden schelen dan honderd meter verderop. Dat is echt indrukwekkend.”
Bliek realiseert zich zelf ook wel dat hij nu niet bepaald een alledaagse hobby heeft, maar wat andere mensen ervan vinden deert hem niet. “Ik hang van achterlijke dingen aan elkaar”, lacht hij. “Het lijkt misschien een aparte hobby maar we hebben al contact gehad met een emeritus hoogleraar die onze gegevens wil gebruiken om samen een wetenschappelijk artikel te schrijven. Dat is toch fantastisch!”
En dat is ook een van de redenen dat Staatsbosbeheer de twee vrieskoujagers toestemming heeft gegeven om in de duinen onderzoek te doen. “In deze vallei lopen de temperaturen extreem uit elkaar en is het heel interessant om te weten hoe planten en dieren daarop reageren. We werken er daarom graag aan mee, maar het is niet de bedoeling dat hier hordes vrieskoutoeristen naartoe komen”, laat Staatsbosbeheer weten.