RADIOBERICHT ziekenhuis afschalen

Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar schaalt vanwege de stijgende coronadrukte de reguliere zorg verder af. Inmiddels is het aantal beschikbare  operatiekamers teruggebracht tot acht. Vorige week waren dat er nog twaalf, en maandag waren het er tien. Enkele tientallen patiënten zijn afgezegd en er zullen ook minder nieuwe ingrepen worden ingepland. De covidzorg in het Alkmaarse ziekenhuis is door het toegenomen aantal coronapatiënten extra uitgebreid.

„De operatiecapaciteit in Den Helder en van de locatie Bergermeer in Alkmaar blijft zoals die is. Per dag bekijken we hoeveel ok’s kunnen worden gebruikt, dus open blijven”, aldus NWZ-woordvoerster Rinske de Wit-Brandsma.

In Den Helder heeft het NWZ vier ok’s, in Bergermeer wordt in maximaal twee kamers door NWZ-specialisten geopereerd. „Patiënten van wie de operatie niet doorgaat, worden door ons gebeld. Ze hoeven dus niet zelf contact op te nemen.”

Afgezegd

Enkele tientallen patiënten worden afgezegd. Er zullen ook minder nieuwe ingrepen worden ingepland.

Binnen de muren van het ziekenhuis verblijven momenteel 21 coronapatiënten: vier op de intensive care en zeventien op verpleegafdelingen.

De covidzorg in het Noordwest in Alkmaar is door het toegenomen aantal coronapatiënten extra uitgebreid.

Naast de longafdeling waar besmette personen liggen, is een tweede verpleegafdeling geopend. Daardoor is het aantal beschikbare bedden voor coronapatiënten nu vergroot: van 20 naar 24.

Op andere afdelingen worden minder bedden in gebruik genomen om personeel vrij te kunnen spelen voor de zorg aan coronapatiënten. Bij zowel chirurgie als maagdarmleverziekten gaat om acht bedden per afdeling.

Waar elders in het land serieuze zorgen bestaan over een ’zorginfarct’ en ambulances door de toenemende coronadrukte soms rondjes blijken te moeten rijden voordat ze een patiënt bij de spoedeisende hulp kunnen afleveren, herkent het NWZ zich niet in dat beeld.

,,Er is wel af en toe een piekbelasting. Als er een spoedeisende hulp in de regio dicht gaat, om wat voor reden dan ook, dan wordt daarover nauw contact onderhouden met omliggende ziekenhuizen, die de patiënten dan ontvangen’’, aldus De Wit. ,,Daarover zijn goede afspraken gemaakt.’’

Besmettingen

In de regio Alkmaar zijn er maandag 172 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen. Het gaat om 76 positief geteste inwoners van de gemeente Alkmaar, 37 van Heerhugowaard, negentien van Castricum, zeventien van Langedijk, twaalf van Bergen plus elf van Heiloo.

In West-Friesland zijn 104 nieuwe besmettingen opgedoken, in de Noordkop zeventig.