RADIOBERICHT extra banen arbeidsbeperking

Noord-Holland Noord loopt ten opzichte van andere regio’s voorop bij het scheppen van werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit recente cijfers van het UWV. De doelstelling om eind dit jaar, en gemeten vanaf 2013, 2551 extra banen te hebben gecreëerd voor de doelgroep. De teller staat inmiddels al op bijna 3500 banen, waardoor ruimschoots aan de afspraak wordt voldaan.

Aangrenzende regio’s als Zuid-Kennemerland/IJmond en Zaanstreek-Waterland hebben achterstanden en moeten nog aan de bak. Eerstgenoemde regio moet eind dit jaar 1394 arbeidsplaatsen creëren en staat medio 2021 op 1155. Zaanstreek-Waterland is met 1034 afgesproken en 979 behaalde banen aanzienlijk dichter bij het streefaantal.

Betrokkenheid

Dat het in Noord-Holland Noord zo goed verloopt, heeft volgens RPAnhn-woordvoerster Manon Kant te maken met een ’brede samenwerking tussen en grote betrokkenheid bij de uitvoering en begeleiding van allerlei partijen’: gemeenten, UWV, werkgevers en onderwijsinstellingen.

Zij wijst op een scala aan mogelijkheden om mensen uit kwetsbare groepen via maatwerktrajecten aan het werk te krijgen en te houden. „Daarbij kun je onder meer denken aan om- en bijscholing richting kansrijke beroepen, het inschakelen van jobcoaches, praktijkleren, het halen van diploma’s, certificaten en verklaringen op de werkvloer plus het aanstellen van leermeesters.”