RADIOBERICHT Skybox AZ

De skybox die de gemeente Alkmaar huurt bij AZ wordt, als er niet gespeeld wordt, ook gebruikt om te vergaderen en voor ontvangst van relaties. Dat laten burgemeester en wethouders via een brief weten na vragen van OPA. Die wilde weten waarom er een skybox wordt gehuurd in plaats van de gebruikelijke tafel met zes tribuneplaatsen. Het was een keuze ’op basis van bedrijfsmatige motieven’, zo is te lezen.

Het college zegt dat de wissel in het seizoen 2019-2020 heeft plaatsgevonden. In het antwoord staat waar de gemeente de skybox voor gebruikt, maar het college biedt geen overzicht van voor- en nadelen, behalve dan dat er ’externe kosten’ mee worden bespaard.

Het is ook geen keuze van het college geweest.

Met externe kosten bedoelt het college de huur van representatieve ruimten om relaties in te ontvangen. Dat hoeft nu niet meer. Alles kan in de skybox. Die kan, zoals het college het verwoordt ’breed worden ingezet in het relatieprogramma voor relaties’.

Hoeveel duurder de box is ten opzichte van de tafel in de George Kessler Lounge vermeldt het college niet, want daar had Kloos niet naar gevraagd.

Wie er door de week allemaal de skybox gebruiken staat niet in het antwoord. Hij wordt ’gedurende de week door onze organisatie ook gebruikt als vergader- en representatieve locatie’. Waarom ambtenaren in de box vergaderen, wordt niet uitgelegd. De gemeente bevestigt dat er vergaderruimte leeg staat in het het stadhuis.

Afzondering

Kloos sprak er onlangs zijn verbazing over uit dat het college in zijn ogen zich kennelijk afzondert van het ’gewone volk’.

Daarop reageert het college met: ,,We vinden het belangrijk om aanwezig te zijn bij de wedstrijden van AZ en pakken de gelegenheid om inwoners van onze gemeente, bezoekers, ondernemers en AZ te ontmoeten. De skybox inzetten is een goede manier om hier vorm aan te geven.”

Kloos vroeg om een debat in de gemeenteraad over de huur van de skybox, zoals dat in het verleden ook is gebeurd. Toen, aldus Kloos, is juist besloten om geen box te huren omdat dat de afstand tot de gewone burgers en de ondernemers te groot zou maken.

Het college belooft geen debat, maar zegt het gebruik zelf te gaan evalueren na afloop van het huurcontract. Dat is volgend jaar. De raad krijgt de uitkomst van die evaluatie opgestuurd.