RADIO Uitspraak inzake aanbesteding Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Ingenieursbureau valt buiten de boot bij waterschap en vecht dat aan. Rechter beslist dat gunningsbesluit baggerwerk niet terug hoeft te teruggedraaid

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hoeft geen nieuwe beslissing te nemen over de gunning van ’waterbodemadviesdiensten’ – diensten ter voorbereiding en begeleiding van baggerwerkzaamheden – aan drie verschillende aannemers.
Een Gelders ingenieursbureau, dat als nummer vier eindigde en net naast deze opdracht greep, had bij de rechtbank in Haarlem om herziening gevraagd. In de ogen van dit bureau was zijn inschrijving van bijna een kwart miljoen euro te laag beoordeeld en was daar ten onrechte een mager zesje voor gegeven.

Van het waterschap in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal werd geëist dat het dit ingenieursbureau alsnog de opdracht gunde of opnieuw naar de ingediende offerte zou kijken.

Contract
De klus bestaat, naast voorbereiding en begeleiding van baggerwerk van uitvoering tot en met oplevering, onder meer uit peilwerk (metingen), bemonsteringen, inventarisatie- en tekenwerk en waterbodemanalyse. Daarmee is een tweejarig contract gemoeid met de optie tot verlenging van twee keer een jaar.

HHNK liet bij de kortgedingrechter weten niet op haar beslissing terug te zullen komen, omdat die na een grondige afweging is genomen en bovendien deugdelijk is gemotiveerd richting winnaars en verliezers.

De rechter bepaalde uiteindelijk dat het waterschap niet terug hoeft te worden gefloten, omdat geen sprake is geweest van procedurele dan wel inhoudelijke onjuistheden of onduidelijkheden.

Ingrijpen
„Niet is gebleken dat de gunningsbeslissing niet deugt”, aldus het vonnis. „Er zijn geen concrete feiten en omstandigheden naar voren gebracht die grond zouden kunnen vormen voor een vermoeden dat de beoordelingscommissie in gebreke is gebleven. Dat geeft daarom geen aanleiding tot ingrijpen.”