RADIO uitgifte maandverband

Op steeds meer plekken verschijnen menstruatie-uitgiftepunten. Meisjes en vrouwen kunnen daar onder andere gratis tampons of maandverband pakken, als ze dit zelf niet kunnen veroorloven.

BROEK OP LANGEDIJK„Ik las een berichtje over menstruatie-armoede. Daar schrok ik van. Ik wist niet dat er mensen zijn die geen geld hebben voor maandverband”, vertelt initiatiefneemster Stephanie ten Cate (43). Hierdoor besloot ze samen met Stichting Armoedefonds een menstruatie-uitgiftepunt te beginnen bij haar in Broek op Langedijk.

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis geen geld voor maandverband of tampons, men spreekt dan over menstruatie-armoede. Stichting Armoedefonds biedt op dit moment hulp aan meer dan 25.000 meisjes en vrouwen.

Je hoeft niet aan te bellen. Je kan gewoon iets pakken en dan weer weglopen, de drempel blijft dus laag. „Op dit moment hebben vijf dames contact met mij gezocht voor het adres en ook iets meegenomen. Eventueel kan je het adres vinden op de website van Stichting Armoedefonds, waardoor je helemaal anoniem blijft.”

’Wie kan er nou geen maandverband betalen?’, is de vraag die Stephanie wel eens krijgt. „Meestal hebben deze mensen zelf nooit in armoede geleefd en kennen ze ook niemand in zo’n situatie,” vertelt Stephanie. Toch krijgt ze veelal positieve reacties op haar initiatief. „Op zaterdag plaatste ik een bericht op Facebook en op zondag kwam de eerste al spullen doneren. Een vrijgezelle man met drie kratten vol met onder andere maandverband en shampoo. Ik vond het leuk om te zien dat ook mannen zich bezig houden met dit onderwerp.”

Is ze niet bang dat iedereen maar spullen meeneemt uit het uitgiftepunt? Ze ligt er niet wakker van. „Het is jouw karma, als je steelt dan heb je zelf problemen.”

Stephanie hoopt dat de gemeentes het probleem oppakken „Het zou mooi zijn als er in ieder dorp of stad een uitgiftepunt komt.”

Waar te