RADIOBERICHT kwijtschelding gemeentelijke lasten

Veel Alkmaarse ouderen met alleen AOW en mensen met een inkomen op bijstandsniveau die iets hebben gespaard voor onvoorziene uitgaven vangen bot bij de aanvraag voor kwijtschelding van de gemeentelijke lasten. En dat moet anders vind de Seniorenvereniging Alkmaar. Die roept nu de politiek op om actie te ondernemen. Dat kan met ingang van het nieuwe jaar, wanneer gemeenten ZELF de bovengrens mogen ophogen.

 

 

De vereniging helpt leden bij het invullen van belastingaangiftes en formulieren en het aanvragen van van huur- en zorgtoeslag.

Afstraffen

Belangenbehartiger Kees Wiersma roept de politiek op iets te doen aan dit afstraffen van zuinigheid. Dat kunnen gemeenten namelijk, met ingang van het nieuwe jaar. Gemeenten mogen per 1 januari 2022 zelf besluiten de geldende vermogensgrens met 2000 euro op te vijzelen. Er komen dan veel meer AOW’ers en volledig arbeidsongeschikten voor kwijtschelding in aanmerking, ook als ze wat gespaard hebben voor onvoorziene omstandigheden.

Brief

Wiersma pleit voor de verhoging van de inkomensnorm in een brief aan de gemeenteraad die volgende week deel uitmaakt van de commissievergadering bestuur en middelen van de gemeente Alkmaar. Dezelfde brief is ook gestuurd aan de raadsfracties en aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Reacties van politieke partijen heeft Wiersma nog niet binnen.

In Den Haag worden al jaren pogingen gedaan om de regels aan te passen. Alleen al in de afgelopen kabinetsperiode werden drie moties aangenomen over het verruimen van de vermogensnorm bij kwijtschelding van de lokale belastingen, waarbij kleine financiële buffers toegestaan zijn. Recent werd duidelijk dat een daarvan uitgevoerd kan worden. De regels gelden niet alleen voor de gemeentelijke belastingen maar ook voor de heffingen van de waterschappen.