RADIOBERICHT KRINGLOOPBOULEVARD (graag uitwerken)

De Alkmaarse Kringloopboulevard aan de Zijperstraat valt mogelijk uiteen. Er zijn vier kringloopzaken bij elkaar gevestigd, en daardoor versterken zij elkaar. Maar de gemeente wil dat er 500 woningen komen in het gebied tussen Pettemer- en Zijperstraat. Komend jaar start het schrijven van een nieuw bestemmingsplan en in 2025 moet de schop de grond in. De kringloopwinkels kunnen er een plek krijgen, maar dan wel tegen commerciële prijzen.

volgebouwd wordt met woningen. Komend jaar start het schrijven van een nieuw bestemmingsplan. Wethouder Elly Konijn verwacht dat er in 2025 dan een eerste paal de grond in kan. Er moeten 500 appartementen komen, met in de plint 7200 m2 aan ’niet-woningen’. Daar zouden in theorie kringloopwinkels in kunnen worden gevestigd, maar wethouder Elly Konijn gaat ervan uit dat daar dan commerciële huurprijzen gaan worden gevraagd.

Huurprijs

Dat speelt niet voor Rataplan. Dat heeft recent zijn pand kunnen kopen en is nu eigen baas. Kook is gevestigd in een loods van de gemeente en betaalt daar geen huur maar een gebruiksvergoeding. De andere twee zeggen gewone markttarieven te betalen. ,,Maar ja”, zegt Fred Poelsma van Kringloopwinkel Alkmaar, ,,dan zal je zien dat er in die nieuwbouw een veel hogere huur gevraagd gaat worden dan nu. Niet te betalen. Bovendien willen die nieuwe bewoners met hun penthouses echt geen kringloop op de begane grond. Dat zal je zien.”

,,Maar ga dan praten met projectontwikkelaars”, zo drong CDA-raadslid Gosse Postma er bij de wethouder op aan. ,,Geld is niet altijd leidend voor ontwikkelaars. Er zijn er ook die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.”

Beeld

Konijn verzette zich echter tegen dat idee. ,,Wij gaan uit van het ’ontwikkelbeeld’ voor dat gedeelte van Overstad, het Zijperkwartier. Dat doen de ontwikkelaars natuurlijk ook. Dat ontwikkelbeeld hebt u als gemeenteraad bovendien zelf vastgesteld. En zo voeren wij het uit.” OPA-raadslid Anjo van de Ven hield de wethouder voor dat nergens in het ontwikkelbeeld (het beeld dat de gemeente voor ogen heeft voor het Zijperkwartier) staat dat je daar commerciële prijzen moet vragen. ,,Maar daar ga je natuurlijk vanuit”, antwoordde wethouder.

Ook Pieter Bijl van Kook denkt dat er wel wat aan de tarieven te doen is. ,,Toen wij in het verleden weg moesten uit het Victoriepark werd ons ook een commerciële huurprijs in het vooruitzicht gesteld. Maar daar kwam de gemeente later op terug omdat wij een maatschappelijk doel dienen.” Kook besteedt zijn inkomsten aan kleine hulpprojecten in de Derde Wereld.

Uitkopen

Poelsma gelooft er niet in. ,,Of de gemeente moet zo gek zijn om Kook weer een goedkoop pand aan te bieden. Maar dan wil ik ook wel een pand.” Voor Poelsma is het allemaal wel goed zo. ,,Er moeten woningen gebouwd worden, er is woningnood, dat ga ik niet tegenhouden. Maar dan moeten ze me wel netjes uitkopen.”

Verhuizen is voor hem geen optie. ,,Naar de Boekelermeer zeker. Daar wil ik niet dood gevonden worden. Bovendien is er al geen ruimte meer en er is niet eens stroom.”

Gert-Jan Dekker van Rataplan is op zoek geweest naar andere locaties. ,,Ik heb er een stuk of twaalf gevonden, maar ik kreeg steeds nul op het rekest van de gemeente. Toen konden we gelukkig ons pand kopen.”

Samen

Pieter Bijl zegt dat Kook zich realiseert dat het wel eens afgelopen kan zijn in de Zijperstraat. ,,Wij ziens onszelf als organisatie voor de arme kant van Alkmaar. Een beetje vergelijkbaar met de Voedselbank. Als we dan ergens anders naar toe zouden moeten dan graag samen met die Voedselbank en de Repairshop.”

Wethouder Konijn noemde overigens de Voedselbank ook, maar tevens theaterbureau Unieke Zaken. ,,En er is daar ook nog een inloop. Het gaat niet alleen om de kringloopbranche.”

Zowel Rataplan als Kook hamert erop dat de kringloopwinkels goed zijn voor het milieu. ,,Wat er door ons niet in het afval terechtkomt, scheelt tonnen aan CO2”, aldus Dekker.