Het Syrische gezin, waarvan de vader zich volgens buren misdraagt in de Zonkantflat in de Alkmaarse wijk Overdie, moet vrezen voor huisuitzetting. Uit antwoorden op vragen van de VVD-fractie in de Alkmaarse gemeenteraad blijkt dat momenteel ontbinding van het huurcontract wordt voorbereid door verhuurder Woonwaard. Het is volgens het college een laatste redmiddel, als er genoeg bewijs komt van wangedrag tegen de vader van het gezin, de 35-jarige Mohammad.
In november verscheen een YouTube-filmpje van de omroep PowNed over de man uit Syrië die met zijn gezin in de Zonkantflat is komen te wonen. De man zou sinds zijn komst agressief zijn tegen buren en honden in de Zonkantflat. Getuigen zouden hebben gezien hoe hij liften beschadigt en muren in de flat bekrast. Ook zouden er getuigen zijn van enkele bekrassingen van de auto van een buurman. Flatbewoners zijn de nieuwe buurman zat en willen een einde aan het wangedrag.
Uit de antwoorden van het college blijkt dat er veel gesprekken zijn geweest met alle partijen, maar ook met verschillende begeleiders rondom het betreffende gezin. ‘Er hebben ook huisbezoeken met o.a. politie plaatsgevonden. Er zijn meerdere casusoverleggen geweest in het zorg- en veiligheidshuis, waarin met alle betrokken (zorg-)partijen, waaronder Woonwaard, getracht is om tot oplossingen te komen’.
Het stel, met de 35-jarige Mohammad en zijn 31-jarige zieke vrouw Najat, woont sinds anderhalf jaar in de flat met hun drie kinderen. Ze konden de flat betrekken naast de ouders van Mohammad. Daarna overleed zijn moeder aan corona en bleef de vader met alzheimer alleen achter, waardoor er veel familie wekenlang kwam logeren. Volgens de advocaat van het Syrische gezin zijn toen de eerste klachten van buren gekomen. In een interview met het NHD stellen Mohammad en Najat dat het burenconflict meer stress geeft dan de oorlog in Syrië, de bevalling in Nederland van een doodgeboren kindje, en de ziekte multiple sclerose (MS) die bij Najat werd vastgesteld. Mohammad ontkent dat hij verantwoordelijk is voor vernielingen in de flat of auto’s heeft bekrast. Hij bevestigt dat er enkele aanvaringen met bepaalde buren zijn geweest, maar volgens hem worden die sterk overdreven. Het stel meent dat er leugens over hen worden verspreid door een klein aantal activistische buren.
Volgens de antwoorden van het college op de raadsvragen van de VVD is de aanpak van het probleem ingewikkeld, ‘omdat er verschillende personen betrokken zijn en de bewijsvoering lastig’. Het college is het met de VVD eens dat onveilige situaties altijd zo snel mogelijk moeten worden aangepakt, ‘maar soms is een situatie zo complex dat het vinden van de juiste oplossing tijd nodig heeft’. De gemeente is al nauw betrokken bij de oplossing van het probleem, en hoeft volgens het college niet nog meer in actie te komen dan al gebeurt met het gebiedsteam van Overdie.
Een huisuitzetting wordt gezien als laatste redmiddel, maar dat wordt inmiddels wel voorbereid door woningcorporatie Woonwaard, stelt het college van burgemeester en wethouders. Een rechter moet dan de huurovereenkomst ontbinden. ‘Dit gaat via een gerechtelijke procedure die zorgvuldig moet worden gevoerd. Een rechtsgang heeft alleen kans van slagen als er een goed onderbouwd dossier ligt. Bewijsvoering is daarbij vaak ingewikkeld, zo ook in deze zaak’, zo laat het college in de beantwoording weten. Advocaat Baars van het Syrische gezin heeft zijn hoop nog gevestigd op buurtbemiddeling.