Eerste gepiep en gekraak tijdens kolossale vaccinatietaak GGD: “Niet meer bellen”

De GGD’en in Nederland staan voor een historische opdracht om 8,5 miljoen Nederlanders in enkele weken tijd een vaccinatie aan te bieden. Een vaccinatiecampagne van deze omvang is nog nooit eerder vertoond in ons land. Ook GGD Hollands Noorden zet zich schrap voor de enorme boostercampagne, die moet leiden tot bescherming tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. De boosterprik kan uitsluitend op afspraak worden verkregen. Op die manier kan de grootschalige vaccinatiecampagne zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Zonder afspraak melden bij een locatie is dus NIET mogelijk, stelt GGD Hollands Noorden.

De gezondheidsdienst roept mensen op de afspraak online in te plannen, en toch niet te bellen als op de website coronavaccinatie-afspraak.nl alleen priklocaties worden aangeboden op verre afstand. Liever ziet de GGD dat mensen het dan opnieuw via de website proberen. Woensdag lagen de telefoonlijnen eruit door de vele mensen die tegelijk belden. Volgens de landelijke koepel staat “door de honderdduizenden oproepen per dag” het callcenter van het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer “onder extreme druk”. Daardoor kunnen geen extra telefoontjes meer worden aangenomen. Voorkomen moet worden dat het telefoonnetwerk in de problemen komt, aldus de organisatie. Het telefoonnummer bellen heeft volgens de GGD “voorlopig geen zin”. De GGD wil de overbelaste callcenters zoveel mogelijk beschikbaar houden voor mensen die zich niet online kunnen aanmelden.

Tienduizenden mensen weten ondanks de problemen een afspraak te maken. Alleen al op de vaccinatielocaties van de GGD in deze regio worden de komende weken tot meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven. De vaccinatielocaties in Middenmeer, Alkmaar, Den Helder en Hem worden maximaal benut.

De enorme vaccinatieopdracht vraagt ook om inzet van veel personeel, stelt GGD Hollands Noorden. Dit lukt onder meer door ondersteuning van medewerkers van de GGD-teststraten. Omdat het op de teststraten iets rustiger is dan de afgelopen weken, is daar volgens de GGD enige personele capaciteit beschikbaar. Ook is veel hulp door zorginstellingen in dank aanvaard.

De versnelling van de boostercampagne is noodzakelijk om de kans te verkleinen dat te veel mensen in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomen. Volgens het ministerie van VWS is in het Verenigd Koninkrijk gebleken dat een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Met het zoveel mogelijk voorkomen van besmettingen kan de zorg worden ontlast.