Inwoners van de regio Alkmaar hadden in het coronajaar 2020 veel meer afval dan het jaar daarvoor. Dat meldt het CBS. De stijging was het grootst in de gemeente Langedijk, daar moest per inwoner bijna 12% meer afval worden verwerkt. Goede tweede was de gemeente Bergen met bijna 10% meer afval. De gemeenten Heiloo en Heerhugowaard bleven daar iets onder, maar ook daar was de stijging flink. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alkmaar heeft verzuimd de cijfers in te leveren bij het CBS.
In deze regio hebben de inwoners van de gemeente Bergen het meeste afval. Iedere inwoner bood daar in 2020 gemiddeld 682 kilogram afval aan. Dat was weer 59 kilogram meer dan in 2019. Het vertaalt zich in een afvalstoffenheffing die daar elk jaar vele tientallen euro’s hoger is dan in andere gemeenten. Een daling van de afvalstoffenheffing verdwijnt met de nieuwe cijfers uit het zicht, nu er ook meer investeringen nodig zijn om Bergenaren hun afval beter te laten scheiden. Deze week kregen bijvoorbeeld 11.000 huishoudens een aparte rolcontainer voor plastics, metalen en drinkkartons.
Landelijk zijn doelstellingen geformuleerd om de hoeveelheid afval terug te dringen en een groter percentage gescheiden in te zamelen. Afvalverbranding bij HVC is de duurste vorm van afvalverwerking, die de komende jaren verder wordt ontmoedigd met stijgende belastingen op afvalverbranding. Afval dat gescheiden is ingezameld, kan vaak nog geld opbrengen en zo de afvalstoffenheffing drukken.
Om flinke stijging van de afvalstoffenheffing te voorkomen, zijn vrijwel alle gemeenten aan de slag gegaan met ambitieuze beleidsplannen. Dat begint elders vruchten af te werpen, zo bleek eerder uit de Grondstoffenanalyse 2019. Daarin staan vergelijkingen met andere gemeenten. De hoeveelheid aangeboden fijn restafval daalde gestaag van 160 kilogram gemiddeld in 2015 naar 129 kilogram in 2018. Bergen had in dezelfde periode een dalende trend van 223 naar 209 kilogram in fijn restafval. De politiek in Bergen kon het tot voor kort niet eens worden over ingrijpende maatregelen, zoals een derde rolemmer voor plastic, blik en drinkkartons en een apart ophaaltarief voor elke keer dat de grijze bak wordt geleegd. De uitschieter van 223 kilogram fijn en grof restafval samen in 2019 is inmiddels overtroffen door de cijfers van het coronajaar 2020, waar het CBS 237 kilogram per Bergenaar heeft genoteerd.
Met betere scheidingsmethoden en bewuster gedrag van inwoners moet de hoeveelheid restafval die in de grijze container belandt, binnen enkele jaren in het hele land zijn teruggebracht. De landelijke overheid heeft gemeenten opdracht gegeven om in 2025 nog maar 30 kilogram restafval per inwoner per jaar over te houden, naast een aandeel grof restafval dat in dat jaar naar vijf kilogram moet. In Bergen steeg de hoeveelheid aangeboden grofvuil tussen 2017 en 2020 van 21 kilogram naar bijna 29 kilo per inwoner.
HVC meldde eerder al dat er in het coronajaar 2020 veel meer glas, gft en textiel werd ingezameld. Uit de CBS-cijfers blijkt nu dat ook de hoeveelheid afval in de grijze rolemmers en ondergrondse restafvalcontainers toenam. Het wordt dus niet helemaal verklaard door betere afvalscheiding.