RADIOBERICHT GGD OPSCHALEN (graag uitwerken)

GGD Hollands Noorden schroeft het aantal boosterprikken tegen het coronavirus de komende weken stapsgewijs op, naar 8000 prikken per dag. Er zijn bijna 200.000 nieuwe boostervaccins in voorraad. De priklocaties gaan ook ‘s avonds open, richting het einde van het jaar zelfs tot 10 uur ‘s avonds. Ook tijdens de feestdagen gaat het vaccineren door, met uitzondering van eerste kerstdag.

 

 

„Om de drukte door de versnelling te kunnen behappen, gaan vaccinatielocaties ook ’s avonds open”, meldt GGD-woordvoerder Harry Katstra. „In week 51 en 52 zullen sommige prikplekken zelfs tot 22 uur geopend zijn. De openingstijden verschillen per dag per locatie, dat is een heel dynamisch proces.”

De gezondheidsdienst zet op vier locaties coronaprikken: aan de Olympiaweg in Alkmaar, op bedrijventerrein Agriport in Middenmeer, in het voormalige gemeentehuis aan de Drs. F. Bijlweg in Den Helder en in tennishal Stebo aan de Torenweg in Hem.

„Boostervaccins worden uitsluitend op afspraak toegediend. Zonder afspraak – online of telefonisch – je ergens melden, heeft geen enkele zin”, benadrukt Katstra.

Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag zijn de GGD-prikkers vrij. Op tweede kerstdag en oudjaarsdag zal worden gevaccineerd. „Testen gaat tijdens de feestdagen gewoon door.”

Wachtrijen

Hoewel er soms wachtrijen ontstaan, loopt het boosterprikken volgens Katstra ’gestroomlijnd’. „Omdat zich mensen melden zonder afspraak, ontstaan rijen. Zij worden weggestuurd, maar zorgen dus wel voor extra onnodige drukte. Soms worden ze boos. Dat zijn in feite de enige moeilijkheden.”

De GGD Hollands Noorden heeft geen extra personeel of ’reservisten’ nodig. „We redden het grotendeels zelf, hebben inclusief testers en bron- en contactonderzoekers ongeveer 800 mensen in het coronateam. Waar mogelijk worden medewerkers uit de teststraten, als het daar wat minder druk is, ingezet op vaccinatielocaties. Ook krijgen we ondersteuning van huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen, die doelgroepen voor hun rekening nemen. Verder kunnen we bij gaten in het rooster een beroep doen op het landelijk serviceteam.”

Met de feestdagen in zicht bekijkt de GGD of personeel op andere afdelingen tijdelijk hulp kan bieden. „Er worden geen reguliere GGD-activiteiten stilgelegd. De corona-organisatie is zodanig ingericht dat het normale werk door kan gaan.”