“Aankomende zaterdag gooi ook ik de deuren open! Wat moet dat moet. De dames kunnen niet van de lucht leven.” Met die woorden kondigt Frans Snel via Twitter de opening van het Alkmaarse seksstraatje aan. Van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is de raamexploitant nooit vies geweest, maar het is voor het eerst dat hij sekswerkers tegen de ‘coronaregels’ in laat werken. Ze kunnen zaterdag kosteloos terecht en Frans betaalt eventuele boetes.
“Het is zo akelig stil, dus ik ga zelf maar weer aan de slag om aandacht te vragen. Dit is toch schandalig? Die dames krijgen geen uitkering, niks. Je moet toch je vreten verdienen?”, vertelt Frans Snel aan mediapartner NH Nieuws. Of er veel dames komen werken is ook voor hem gissen. “Twee van hen hebben aangegeven te willen staan, maar veel vrouwen durven niet te werken uit angst voor sancties. Ik neem in ieder geval de verantwoordelijkheid, mocht handhaving voor de deur staan. Ze kunnen hooguit zeggen dat ik weer dicht moet.”
Sekswerker Christina staat het water aan de lippen. “Ik ben geen miljonair en het geld om te overleven raakt op. Ik kom straks echt op straat te staan. Ik verdien niks, maar mijn vaste lasten gaan gewoon door. Ik betaal al dertien jaar belasting in Nederland, maar krijg geen cent aan coronasteun. Ik hoef ook helemaal geen geld van de gemeente, ik wil gewoon geld verdienen. Het recht om te werken wordt ons ontnomen.”
Frans Snel had eerder al fikse huurkorting gegeven om de dames tegemoet te komen. “In de weken dat we tot vijf uur open mochten, heb ik 250 euro voor de hele week gevraagd. Normaal gesproken betalen vrouwen 125 euro per dag voor een peeskamer, maar ze verdienen geen hol”. En ook hijzelf, inmiddels bijna 80 jaar oud, ziet zijn spaargeld in rook opgaan. “Zelf red ik mij nog wel een paar maanden met mijn spaargeld en die paar centen die je van de overheid krijgt. Maar het geld vliegt eruit, want er komt niks binnen.”
De raamexploitant vindt dat de vergunde seksbranche onevenredig hard is geraakt. “We hebben 60 vrouwen in de straat, gemiddeld ontvangen zij gezamenlijk zo’n 1.000 kerels per week. In bijna twee jaar tijd is hier nooit een uitbraak geweest. Het is zelfs zo dat niet één van de vrouwen ziek is geworden of besmet geraakt met het virus. Waarom moeten we dan toch keer op keer dicht? Wat moeten we met dit gezeik?”
Op de vraag of de Achterdamse dames sancties kan verwachten, laat de gemeente Alkmaar weten niet op de zaken vooruit te willen lopen. “De zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord hebben vandaag een brief naar het kabinet gestuurd om meer mogelijk te maken en perspectief te bieden voor ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. Een oproep die in het hele land doorklinkt. We hopen op een positieve reactie van het kabinet.”