RADIOBERICHT NIEUW PAND 1816 (graag uitwerken en nabellen)

Komende maand gaat in Oudkarspel de eerste paal voor het nieuwe bedrijfspand van verzekeraar NH1816 (ENhaa achtien zestien) de grond in. Het nieuwe pand staat inmiddels symbool voor de problemen op het elektriciteitsnetwerk. Het zou volledig energieneutraal moeten worden, maar netbeheerder Liander kan niet aan die vraag voldoen omdat er niet voldoende capaciteit op het netwerk is. Dat duurt mogelijk nog tien jaar. De verzekeraar kiest nu voor minder groene oplossingen.

 

Energieneutraal zal het project voorlopig niet worden, maar in februari zal wel de officiële eerste paal voor het nieuwe hoofdkantoor van verzekeraar NH1816 in Oudkarspel de grond in gaan. Directeur Cas Verhage rekent erop dat het pand over 2,5 jaar wordt opgeleverd.

Het door Studio Piet Boon ontworpen pand – dat gebouwd wordt door De Geus Bouw uit Broek op Langedijk – is in de regio wellicht hét voorbeeld als het gaat om hoe groot de problemen met het elektriciteitsnetwerk zijn.

De ambitie van NH1816 was om een volledig duurzaam en dus gasloos pand neer te zetten voor de inmiddels meer dan 180 werknemers op de zuidkant van het eiland achter het huidige pand aan de Dorpsstraat. Zo wordt het pand verwarmd door warmte uit de grond te halen en komen er op het terrein ook laadpalen voor elektrische auto’s.

Maar energieleverancier Liander kan niet aan de (volledige) stroomvraag van het pand voldoen. Waar enkele maanden geleden nog de verwachting was dat het vier tot zes jaar zou duren voordat dit probleem zou worden opgelost, laat Verhage nu weten dat hij er rekening mee houdt dat het misschien wel tien jaar duurt voordat het Liander voldoende stroom kan leveren.

De energieleverancier moet de komende jaren alle zeilen bijzetten om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken.

Vanwege de problemen met het elektriciteitsnetwerk was NH1816 genoodzaakt te zoeken naar een andere oplossing. Hierdoor heeft de bouw van het pand vertraging opgelopen. Verhage laat weten dat er nu een gasaggregaat komt om de warmte uit de grond te kunnen halen. Een extra bijkomstigheid is dat de gasprijzen de afgelopen maanden flink zijn gestegen.

Visitekaartje

Nu is dit voor NH1816 geen onoverkomelijk probleem. Verhage: ,,Het bedrijf draait als een tierelier. We hebben goed geboerd.’’ Volgens Verhage zijn de plannen de afgelopen tijd niet aangepast vanwege de coronacrisis en het feit dat veel mensen nu thuis zijn gaan werken. ,,We bouwen het pand niet voor vijf jaar. Daarnaast hebben we een groeiambitie. Dit pand moet het visitekaartje voor ons bedrijf worden.’’