RADIOBERICHT handhavers Alkmaar

Volgens het Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving  zou de gemeente Alkmaar er eigenlijk vier of vijf handhavers bij moeten hebben Die conclusie wordt getrokken in een onderzoek onder veertien vergelijkbare gemeenten. Hoewel Alkmaar in absolute aantallen de meeste handhavers heeft, zijn dertien daarvan alleen maar bezig met parkeerbeleid en eigenlijk in dienst van parkeerbeheerder P1. Het adviesbureau laat wel weten dat een directe vergelijking lastig is omdat iedere gemeente eigen aandachtspunten heeft en prioriteiten stelt.

 

 

De gemeente Alkmaar zou er eigenlijk vier à vijf handhavers bij moeten hebben. Dat adviseert het Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving (AVH) in een vergelijkend onderzoek onder veertien gemeenten.
Het onderzoek gaat van Gouda (72.690 inwoners) tot Breda (183.749). Alkmaar zit met 110.842 inwoners daar tussenin en is in grootte vergelijkbaar met Emmen (107.216), Alphen aan den Rijn (109.682) en Ede (114.620).

De onderzoekers vinden het lastig om een vergelijking te maken. Alle veertien gemeenten hanteren namelijk een ander takenpakket voor de handhavers. Alkmaar heeft weliswaar het op een na grootste aantal fte’s op straat lopen, maar dertien daarvan doen alleen parkeercontroles en zijn in dienst zijn van parkeerbeheerder P1. Haarlemmermeer (147.302 inwoners) bijvoorbeeld, is veel mankracht kwijt aan Schiphol. Ook het administratieve werk en de administratieve ondersteuning is overal anders. Verder verschillen ook de werktijden. In sommige gemeenten zijn de handhavers alleen tijdens winkeltijden actief.

Meeste
Als de parkeerwachters worden meegerekend heeft Alkmaar de meeste handhavers per vijfduizend inwoners (1,84). Het laagste scoort Emmen (0,56) dat de parkeerwacht wel in eigen dienst heeft.

In de Alkmaarse gemeenteraad is een vergeefse poging ondernomen om de parkeerwachters in gemeentedienst te nemen. Zij werkten eerst voor Parkeerservice dat werd ingeruild voor P1. Die overgang was volgens voorstanders het uitgelezen moment om de parkeerwachters in te lijven. Die hadden dan tevens andere handhavingstaken op zich kunnen nemen en zo het toezicht op straat kunnen versterken.

Het gemiddelde ziekteverzuim onder de handhavers is hoger dan bij de politie, zo ontdekte AVH. ,,Dit betekent dat er structureel meer formatie nodig is”.

De reguliere taken van de handhavers blijken overal ongeveer gelijk te liggen. Veel aandacht (44 procent) is er voor traditionele zaken als milieu, honden, markten en het toezicht op het water. Verkeerstoezicht neemt 29 procent van de tijd en horeca 9 procent.

Jeugd
,,Opvallend is dat diverse gemeenten geen of weinig capaciteit voor de aanpak van jeugdoverlast hebben opgenomen, terwijl er wel degelijk jeugdproblematiek binnen de gemeente speelt”, aldus het onderzoek. De Senioren en OPA stellen inmiddels voor om meer prioriteit aan jeugdoverlast te geven.

Op één na alle onderzochte gemeenten krijgen het advies om meer handhavers aan te trekken. Alleen Haarlemmermeer zou het met 3 fte minder kunnen doen. Dat advies is maatwerk waarbij de onderzoekers kijken naar wat plaatselijk nodig is.