RADIOBERICHT voertuigbranden

Hoewel het aantal meldingen van een voertuigbrand in de regio  afgelopen jaar afnam van 107 naar 71, is Alkmaar nog steeds koploper in de regio met 44 voertuigbranden. Heerhugowaard noteerde 19 voertuigbranden en Bergen zes. Langedijk meldde slechts één voertuigbrand in 2021, tegen negen in 2020 en draagt daarmee flink bij aan de daling. Hetzelfde geldt voor Heiloo dan van tien voertuigbranden naar nul ging. Volgens de veiligheidsregio heeft de daling mede te maken met Corona, waardoor meer mensen thuis werken en daar alerter zijn.

 

 

Het aantal uitrukken door de brandweer vanwege voertuigbranden in de regio Alkmaar is vorig jaar met ruim een derde afgenomen: van 107 naar 71.
Dat blijkt uit informatie van de 112-meldkamer Noord-Holland en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die door deze krant is opgevraagd.

Onder voertuigbranden vallen niet alleen autofikken, maar bijvoorbeeld ook het vlam vatten van elektrische fietsen. Autobranden worden niet langer apart geregistreerd. Evengoed betreft het leeuwendeel van de voertuigbranden deze categorie.

Reputatie
De gemeente Alkmaar zet, ondanks een daling van twaalf incidenten, met 44 voertuigbranden haar reputatie als onbetwist koploper voort.

Heerhugowaard (19 branden, één meer) volgt, Bergen (zes voertuigenbranden, min twee) staat op nog meer afstand. In Castricum (van vijf uitrukken naar een), Langedijk (van negen naar een) en Heiloo (van tien naar nul) is eveneens sprake van dalingen.

In heel Noord-Holland Noord (zestien gemeenten) is het aantal voertuigbranden met 32 gezakt van 207 naar 175: oftewel 15,5 procent minder.

Na Alkmaar scoren Den Helder (21 branden, één minder) en Hollands Kroon (ook 21, plus negen) relatief hoog. Hoorn (19, min drie) en Schagen (13, plus één) noteren eveneens dubbele cijfers. De rest van de gemeenten blijft daaronder.

Minder verkeer
„Een verklaring voor de daling in het aantal voertuigbranden is er dat door corona minder verkeersbewegingen zijn geweest en meer mensen thuis werken, waardoor de waakzaamheid groter is”, aldus woordvoerster Linda Kat van de veiligheidsregio.

Oorzaken voor branden kunnen ongevallen, technische storingen en brandstichting zijn. Hierover zijn geen precieze cijfers bekend.

„De brandweer adviseert om een wagen goed te onderhouden door een erkende garage. Vraag dan ook de elektrische bedrading en brandstofleidingen te controleren”, zegt Kat. „Ook is het verstandig regelmatig onder de motorkap schoon te maken, bijvoorbeeld om bladeren te verwijderen. Probeer autoruiten, vastgevroren sloten of tankdoppen niet met open vuur te ontdooien.”

Andere tip is een brandblusser in zowel de auto als in huis te hebben, zodat bij ontdekking van brand snel een bluspoging kan worden ondernomen.

Brandstichters
„Goede buurtverlichting en sociale controle kunnen helpen om mogelijke brandstichters of vandalen af te schrikken. Parkeer voertuigen niet in de buurt van brandbare materialen, zoals een oud bankstel of kliko’s.”