RADIOBERICHT precario horeca Alkmaar

Als de Alkmaarse gemeenteraad het goedkeurt, hoeven de Alkmaarse horeca-ondernemers dit hele jaar geen precariobelasting te betalen. Precariobelasting is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De kans dat het voorstel wordt aangenomen is bijna 100% omdat de maatregel een idee is vanuit de raad zelf. De steun zou Alkmaar ongeveer 200.000 euro kosten, en wordt betaald uit het Noodkrediet Hulpmaatregelen Corona, een krediet van 10 miljoen.

 

 

Alkmaarse horeca-ondernemers hoeven dit hele jaar geen precariobelasting te betalen.

De gemeenteraad met uitzondering van de Partij voor de Dieren vroeg hier eind vorig jaar om. Het college heeft nu besloten dat verzoek in te willigen.

Precario is belasting op het gebruik van de openbare ruimte zoals het uitbaten van terrassen op gemeentegrond. Ook evenementen hoeven die belasting in heel 2022 niet te betalen. De leges over deze bedragen worden eveneens niet geïnd.

De maatregel is bedoeld als steun voor de horeca die, aldus het voorstel van VVD, CDA, OPA, D66 en de Senioren, al sinds maart 2020 fors minder inkomsten hebben.

De steun kost de gemeente ongeveer twee ton aan inkomsten. Financiënwethouder Pieter Dijkman wil dat dekken met geld uit het Noodkrediet Hulpmaatregelen Corona. Dat is een krediet van tien miljoen euro, waar na de precariomaatregel nog 3,1 miljoen van over is.

Dijkman zegt dat de al uitgegeven 7 miljoen gecompenseerd is door het Rijk. ,,En er is nog wat op komst uit Den Haag.”

Formeel moet de gemeenteraad de maatregel volgende week donderdag nog wel goedkeuren, maar dat zal geen probleem zijn omdat het een voorstel is van bijna alle fracties zelf.