RADIOBERICHT horeca Langedijk

Zodra de raad van Dijk en Waard de nieuwe APV heeft goedgekeurd mag de horeca in Langedijk langer open. De regels van de twee fusiegemeenten Langedijk en Heerhugowaard worden gelijkgetrokken en in dit geval betekend dat dat het regelluwe beleid van Heerhugowaard wordt doorgetrokken naar Langedijk. De insteek is dat ondernemers in Dijk en Waard meer verantwoordelijkheid krijgen en ervoor moeten zorgen dat ze op een goede manier ondernemen met ook oog voor de belangen van de omwonenden.

 

mogen blijven als de gemeenteraad van Dijk en Waard instemt met de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Vanwege de fusie is het nodig om het beleid en de regels van de voormalige gemeenten Heerhugowaard en Langedijk op elkaar af te stemmen. Vertrekpunt voor de nieuwe gemeente zijn de afspraken die in het verleden in Heerhugowaard zijn gemaakt. En dat betekent een verruiming van de openingstijden voor horeca in de dorpen in het voormalige Langedijk.

Horecagelegenheden in Dijk en Waard mogen – als de APV is vastgesteld én de coronamaatregelen achter de rug zijn – van maandag tot en met zondag tussen 6 uur ’s ochtends en 4 uur ’s nachts geopend zijn. Paracommerciële inrichtingen moeten om 1 uur ’s nachts sluiten. Van maandag tot en met vrijdag mag hier na 15 uur tot sluitingstijd drank worden verstrekt en in het weekend vanaf 12 uur ’s middags. In wijk- en buurtcentra mag van maandag tot en met zondag na 12 uur ’s middags tot sluitingstijd alcoholhoudende drank worden geschonken. Voor alle openbare en paracommerciële inrichtingen geldt dat het terras tot 1 uur ’s nachts open mag blijven.

Regelluw
In de aanloop naar de fusie is gekozen voor een regelluw horecabeleid voor Dijk en Waard, waarbij de wens was om de sluitingstijden meer los te laten, zoals in Heerhugowaard het geval was. In Langedijk was dit veel meer beperkt. Ondernemers in Dijk en Waard zouden bovendien meer verantwoordelijkheid moeten krijgen en ervoor moeten zorgen dat ze op een goede manier ondernemen met oog voor de belangen van hun buren.

In Langedijk is een aantal pilots gehouden om te kijken of een verruiming in werkbaar was. Deze proefperiodes hebben niet geleid tot extra klachten vanuit de omgeving. Al kan dit ook komen omdat de afgelopen jaren veel horecagelegenheden geruime tijd verplicht werden gesloten vanwege corona.

De nieuwe APV was al besproken met commerciële horeca (cafés en restaurants) en met de paracommerciële horeca (onder andere sportkantines) die dus ook meer ruimte krijgen. Maar omdat omwonenden onvoldoende waren gehoord, werd de APV begin deze maand niet vastgesteld door de nieuwe gemeenteraad van Dijk en Waard.

De gemeente heeft vorige week een inloopbijeenkomst gehouden voor omwonenden van horecagelegenheden. Fractievoorzitter Naïma Ajouaau van de PvdA is kritisch over deze bijeenkomst. Zij vindt het merkwaardig dat deze bijeenkomst overdag is gehouden, waardoor niet iedereen hierbij aanwezig kon zijn.

Gesprek
Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven dat juist voor een ander tijdstip is gekozen omdat eerdere bijeenkomsten in de avonduren slecht bezocht werden. Maar ook op 13 januari was er slechts één omwonende aanwezig, terwijl 117 huishoudens een uitnodiging hadden ontvangen. Dergelijke bewonersbijeenkomsten zullen in de toekomst dan ook weer ’s avonds worden gehouden. Het college wil inwoners uit voormalig Langedijk uitnodigen voor een gesprek met horecaondernemers en met vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland.

Ajouaau is kritisch op het feit dat het Heerhugowaardse beleid 1 op 1 wordt overgenomen in het voormalige Langedijk. ,,Wij geloven in maatwerk’’, laat ze weten. Ook plaatst ze vraagtekens bij het feit dat er veel verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de ondernemers. ,,Er kunnen tegengestelde belangen zijn en wie heeft dan het overwicht in het gesprek tussen ondernemers en omwonenden?’’

Ze hoopt vooral dat er in ieder geval goed naar omwonenden wordt geluisterd. ,,Bij de verkiezingen hadden we als partijen de mond vol van participatie en het zorgen voor een prettige leefomgeving, maar komen we dat in dit geval na?’’