RADIOBERICHT VLUCHTHOEVE

Er is een kans dat de statushouders wat langer in voormalig azc De Vluchthoef in Alkmaar blijven wonen dan gepland. Die kans doet zich voor als De Vluchthoef op 1 januari 2024 nog niet klaar is om te worden getransformeerd tot een gewone woonbuurt. Volgens wethouder Dijkman is er voldoende tijd om de verbouwing voor te bereiden, maar zou het zonde zijn om de statushouders weg te sturen als dat niet het geval zou zijn. Het complex gaat uiteindelijk verkocht worden aan een projectontwikkelaar.

Het Alkmaarse college heeft inmiddels besloten om De Vluchthoef te kopen van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Dat moet komende maand nog officieel worden bekrachtigd door de gemeenteraad. Vanaf 1 april is het complex dan een ’tijdelijke regionale woonlocatie’ voor statushouders uit Alkmaar en Castricum. Afgesproken is met de gemeenteraad dat die situatie tot 2024 blijft bestaan. Daarna zullen de 78 woningen worden gerenoveerd, of gesloopt en herontwikkeld. Dat is nog niet besloten.

Dijkman zegt dat er in de komende twee jaar genoeg tijd is om de vernieuwing voor te bereiden. Maar mocht dat toch nog niet op tijd rond zijn, dan gelooft hij niet dat het nodig is om de appartementen vanaf 1 januari 2024 evengoed leeg te laten staan. ,,Als daar dan nog statushouders zijn, laat ze er dan nog maar even wonen.”

Uiteindelijk is het de bedoeling van de gemeente om het hele complex door te verkopen aan een projectontwikkelaar, waarbij Alkmaar eisen zal stellen. Standaard is dat een derde van de woningen in de sociale sector zullen moeten vallen. Maar hier zou misschien wel een groter aandeel sociale huur kunnen worden gevraagd. Waarmee De Vluchthoef een ’belangrijk voorbeeldproject’ kan worden, zo vindt Dijkman.

Alkmaar is nog in gesprek met het COA over de overdracht. Wat de gemeente betaalt voor het complex houdt Dijkman daarom nog even voor zich. Dat wordt later bekendgemaakt.