De storm die gisteren over Nederland raasde, heeft flink wat meters duin afgeslagen langs de Noord-Hollandse kust. Volgens inspecteurs van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat het gemiddeld om twee tot drie meter, maar in Camperduin soms tot 10 meter. Volgens Marko Cortel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is er geen reden tot bezorgdheid. De kustveiligheid is volgens hem niet in het geding en handmatig ingrijpen is vooralsnog niet nodig. Het zand dat is meegenomen door de zee is namelijk niet verdwenen.
Het ligt op het strand en voor een deel in zee. “Het spoelt vanzelf weer aan door de golven en via de wind groeien de duinen weer aan. Over een week of drie ligt het zand grotendeels weer op z’n plek.” Bij het strand tussen Camperduin en Petten is wel iets vreemds aan de hand. Daar is wel vijf tot tien meter van de Hondsbossche duinen afgekalfd. En dat is goed te zien bij het strand van Camperduin waar metershoge kliffen zijn ontstaan. Hier zal het een stuk langer duren voordat de duinen weer op orde zijn.
“Ook hier is de kustveiligheid niet in het geding”, vertelt Cortel van het Hoogheemraadschap. “Maar dit vinden wij wel erg veel en hier moeten we mogelijk ingrijpen.” Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door het zand met bulldozers te verplaatsen, of op te spuiten. Maar of dit ook echt nodig is, is nog niet bekend.
Hoe het kan dat de Hondsbossche duinen het zo zwaar te verduren hebben gekregen, is volgens het Hoogheemraadschap nog een raadsel. Een mogelijke oorzaak is dat het strand bij Camperduin minder breed is. “Wellicht kon de zee daardoor verder over het strand lopen waardoor er meer duin is weggeslagen. Maar zeker weten we het nog niet en daarom gaan we hier onderzoek naar doen”, aldus Cortel.
Dat het strand bij Camperduin sneller afslijpt, is voor strandpaviljoen Luctor et Emergo een terugkerend probleem. De zee stroomde ook gistermiddag weer onder het paviljoen door. Inmiddels is Patrick Schaasberg de nieuwe eigenaar en hij vindt dat de overheid ernstig tekortschiet als het gaat om de breedte van het strand. Volgens Schaasberg houden Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap zich niet aan hun eigen eisen, waarbij het strand minimaal vijftig meter breed moet zijn. “Het wordt bij lange na niet gehaald en dat vind ik erg kwalijk. Ze hadden hier al lang moeten beginnen met zandsuppletie (opspuiten van zand om strand te verbreden, red.).”
Inmiddels heeft de nieuwe eigenaar al een vergunning aangevraagd om het strandpaviljoen vijftien meter richting de duinen te verplaatsen. “We willen het paviljoen ook gaan verbouwen en willen het dan meteen een flink stuk naar achteren zetten want er is altijd een risico dat zee verder oprukt”, aldus Schaasberg.
Volgens Marko Cortel van het Hoogheemraadschap heeft de eigenaar ‘zeker een punt’ als het gaat om de breedte van het strand: “Hij heeft wel gelijk dat daar iets aan moet gebeuren, maar aan de andere kant hebben wij niet de plicht om het paviljoen te beschermen tegen de gevaren van de zee. Het paviljoen staat buitendijks op een prachtige locatie, maar dan heb je ook te maken met de risico’s.”
Rijkswaterstaat laat aan mediapartner mediapartner NH Nieuws weten dat het strand bij Camperduin op korte termijn niet op de planning staat voor zandsuppletie. (foto’s: Sjef Kenniphaas)