In de Bergense gemeenteraad gingen dinsdagavond nog geen duimen omhoog voor bouwplan Duin en Dorp. Sterker nog, het werd niet eens behandeld. De VVD wist het plan van de agenda te krijgen en aan te sturen op dialoog met de provincie, die fel tegen het huidige plan is en zelfs juridische stappen in het vooruitzicht heeft gesteld. Ook GroenLinks gaat liever eerst met de provincie om tafel. GBB en BBB vonden beiden het plan nog niet rijp voor besluitvorming waarmee een 11-10 meerderheid ontstond die het plan van de agenda wilde.
Het plan Dorp en Duin voor woningbouw staat op losse schroeven. De gemeenteraad van Bergen durfde het dinsdagavond niet aan om het plan voor honderden woningen te behandelen. Het wordt uitgesteld, maar afstel dreigt, want het plan zit al in een bestuurlijke ’verlenging’.
Hoewel dat niet hardop gezegd werd, liggen er schaduwen over het plan. De provincie is tegen omdat het gebied in bijzonder provinciaal landschap ligt, maar heeft de gemeente Bergen een handreiking gegeven om samen uit te zoeken waar dan wel gebouwd mag worden. De VVD, niet toevallig ook de partij van verantwoordelijk gedeputeerde Cees Loggen, kwam daarom onverwacht met het voorstel om Dorp en Duin toch maar weer van de agenda te halen.
De VVD kreeg steun van GroenLinks. Dat wilde ook liever ’samen met de provincie kijken wat er mogelijk is’, zei Froukje Krijtenburg. Mariëlle van Kranenburg van GBB vond ’een plan waar een amendement en acht moties op waren ingediend, niet rijp is voor besluitvorming in de raad’. Met ook BBB als voorstander was er een krappe meerderheid van 11-10 en werd Dorp en Duin opnieuw naar achter geschoven.
Onbetrouwbaar
De andere partijen en met name wethouder Klaas Valkering hadden het er moeilijk mee. Valkering zei dat hij blij was namens het college te spreken en niet op persoonlijke titel. „Want dan waren er harde woorden gevallen. Dan had ik een coalitiepartner die dit plots doet onbetrouwbaar genoemd.” Hij stelde dat Dorp en Duin nog kan, maar dan moet de raad na de verkiezingen in spoedberaad bijeenkomen. Er ligt een harde deadline: in november moet het plan langs de Raad van State geweest zijn.
Vervolgens tilde de gemeenteraad ook de regeling voor recreatieve verhuur over de verkiezingen heen. Maar wel krijgen de huizenbezitters in Bergen aan Zee en in de terrasflat in Egmond aan Zee meer tijd: ze mogen hun huizen nog zeker tot halverwege volgend jaar langer verhuren dan de 63 dagen die in de rest van de gemeente geldt. Onderzocht wordt nog of het mogelijk is dat ook de eigenaars van panden waar horeca in zit in de hotelgebieden die ook voorlopig mogen blijven verhuren.
De voorrang voor eigen inwoners voor sociale woningen gaat voorlopig niet door. De meeste partijen achtten die voor Bergen niet haalbaar, omdat de gemeente dan aan heel veel voorwaarden zou moeten voldoen. Ze wachten liever af tot er een heel nieuwe regeling komt, waarschijnlijk volgend jaar. „In dit jaar komen er toch geen nieuwe woningen bij, dus het is een dode letter”, lichtte Jan Grondhout van de VVD toe.
Ook de raad van Bergen drong aan op een onderzoek naar de ICT-perikelen bij de BUCH. Burgemeester Voskuil zegde dat onderzoek toe. Eerder had de gemeente Heiloo daar al om verzocht.