Arjan Gelder van Hart voor Vrijheid kan zich niet voorstellen dat zijn partij geen enkele zetel won tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van Alkmaar. Maandag vroeg hij na een betoog in de openbare vergadering van het Centraal Stembureau in het stadhuis om een hertelling voor ogen van zijn partij. Die werd hem niet gegund. Voorzitter Anja Schouten legde uit waarom het Stembureau geen aanleiding ziet om de betrouwbaarheid van de stemming in twijfel te trekken.
Hart voor Vrijheid kreeg in Alkmaar 391 stemmen, 0,8 procent van het totale aantal. Daarmee werd de partij laatste en bleef het zetelloos. “Wij hebben sterk het vermoeden dat niet de hele verkiezingen echt eerlijk zijn gegaan”, zei Arjan Gelder in zijn betoog tegenover voorzitter Anja Schouten en de andere hoofdleden van het Stembureau. “Wij hebben aan heel veel fakkeloptochten meegedaan, daar waren dus heel veel mensen die zeiden ‘wij gaan op Hart voor Vrijheid stemmen’. Ook kijken we naar artikelen in het Alkmaars dagblad, waar heel veel aandacht voor kwam. En toch 398 (sic.) stemmen”.
Gelder hekelde het NHD omdat het zijn partij in een kwaad daglicht zou hebben gezet. “En het kan zijn dat zij ook dingen gedeeld hebben – ik kan het niet bewijzen – met andere partijen omdat wij gemerkt hebben dat men wel eens cynisch over ons sprak, terwijl wij als enige partij echt voor de vrijheden gaan, en ook met oplossingen komen. Maar dat is dan niet welgevallig”. Wat de lijsttrekker hier precies mee wil zeggen, maakte hij niet duidelijk.
“Dan kijken we naar de organisatie van de verkiezingen, waar wij dus over vallen”, vervolgde Arjen Gelder. Stembiljetten zouden in andere gemeenten niet met de vereiste twee personen, maar met één persoon van stembureaus naar het verzamelpunt zijn gebracht. “Dan de bevoegdheid van de voorzitters, hoe is dat allemaal gecheckt? Mensen zitten daar in, dat mensen kwaadwillend willen zijn, dan kan dat. Want als ik dan kijk naar de processen-verbaal, waar dus op staat hoeveel mensen gestemd hebben, maar ik vind er niet in terug op welke partijen ze uiteindelijk hebben gestemd.”
“En dan tenslotte heb ik een signaal gekregen – en ik ga niet aan complotten doen – maar als ik dat signaal krijg, dan wil ik dat gaarne delen. Dat als iemand de wachtwoorden in zijn bezit heeft gekregen, dan kan men zo inzoomen en dan kan men eventueel dingen manipuleren”, besloot Gelder.
Na beraad gaf voorzitter Schouten namens het Stembureau reactie. Ze verzekerde dat er telkens twee personen op de koeriersdienst zaten tijdens de eerste twee dagen. Op de verkiezingsdag zijn de stemmen al geteld voorafgaand aan het transport. Wat betreft de voorzitters van de stembureaus stelde Schouten dat ze allen vooraf zijn gecheckt en ook getraind. “Wij hebben dan ook als Stembureau geen reden om te twijfelen aan hun integriteit of vaardigheid.”
Voor een gedetailleerd stemoverzicht verwees Schouten naar de processen-verbaal die sinds vrijdag online staan op de gemeentesite. Wat betreft digitale hacking, stelde ze dat alles op papier gebeurt, totdat de uitslag de volgende dag centraal wordt ingevoerd in software van de Kiesraad en dat die invoering met steekproeven wordt gecontroleerd. “Het Centraal Stembureau komt hierbij tot oordeel dat wij géén aanleiding zien om de betrouwbaarheid van de stemming in twijfel te trekken”.
Arjan Gelder leek niet overtuigd. Hij zei niet verrast te zijn dat er geen hertelling komt. Hij voegde toe dat hij het wel opmerkelijk vond dat in vele gemeenten in de provincie waar Hart voor Vrijheid en Forum voor Democratie meededen eenzelfde patroon te zien was. Ook benadrukte hij dat met papier eveneens gefraudeerd kan worden. Tot slot zei Gelder dat Hart voor Vrijheid mogelijk naar de rechter stapt.
Uiteindelijk oordeelt de gemeenteraad aan de hand van alle documenten, inclusief het bezwaar van Gelder, of de verkiezingen op de juiste wijze verlopen zijn.