Raimond S., de man die in 2006 de Alkmaarse Annemarie Sluijs vermoordde, stond dinsdag voor de rechter op verdenking van stalking. Hij zou twee vrouwen in de omgeving van Alkmaar hebben lastiggevallen en gestalkt. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden, zo meldt mediapartner NH Nieuws .
Raimond S. (49) wordt ervan verdacht twee vrouwen uit de omgeving van Alkmaar te hebben belaagd en gestalkt. Suzanne*, een van de slachtoffers waar mediapartner NH Nieuws eerder mee sprak, wordt sinds november door hem lastiggevallen. Hij vroeg op meerdere plekken informatie over Suzanne, belde meerdere keren naar het restaurant waar ze werkt en bezocht haar twee keer op haar werk.
Suzanne (45) geeft aan aan dat haar leven al maanden volledig op z’n kop staat. “Ik kijk altijd achterom en neem nooit meer dezelfde route naar huis en werk. Ik slaap zelfs met een breekijzer naast mijn bed.”
Raimond S. verklaart tegenover de rechter onschuldig te zijn. Hij zou slechts contact hebben gezocht met een oude bekende. Van stalking zou absoluut geen sprake zijn. “We hebben een verleden en dat zit diep.” Hij geeft aan zielsveel van Suzanne te houden, die hij kent uit de tijd dat ze nog in een Alkmaars café werkte. Raimond S. noemt de tenlastelegging bizar. “Ik was mij niet van enig kwaad bewust. Dit was helemaal niet mijn insteek ik was louter op zoek naar een oude bekende. Hoe het liep, had ik me anders ingebeeld. Het is duidelijk: ze wil geen contact.”
Het is de officier van justitie duidelijk dat de verdachte een compleet ander beeld heeft van de relatie dan het slachtoffer. “Na verschillende afwijzingen is hij contact blijven zoeken, daarmee is sprake van stelselmatige belaging. Hij was echt op zoek naar haar en heeft veel moeite gedaan om te achterhalen waar ze was.”
Raimond S. heeft verschillende geweldsdelicten op z’n naam staan. Tussen 1995 en 2005 werd hij drie keer eerder veroordeeld voor bedreiging en mishandeling. In 2006 vermoordde hij zijn onderbuurvrouw, de 29-jarige Annemarie Sluijs uit Alkmaar, nadat hij haar langdurig had gestalkt en bedreigd. Bij hem werd paranoïde schizofrenie met achtervolgingswanen vastgesteld. Hij is ervan overtuigd dat verschillende personen en instanties het op hem hebben gemunt.
Volgens de officier is stalking ook in deze zaak wettig en overtuigend bewezen. “U heeft in een waanstoornis een vrouw lastiggevallen en vermoord. Stelt u eens voor wat uw ongepaste manier van contact zoeken voor angst veroorzaakt en wat voor gevolgen dat voor de slachtoffers heeft. We kunnen niet om het verleden van de verdachte heen. Uw gedrag liet alle alarmbellen afgaan.”
Naast een celstraf eist het OM een behandel- en meldplicht, met elektronische monitoring en een contact- en gebiedsverbod voor een periode van vijf jaar. Houdt hij zich niet aan de voorwaarden, dan kan hij zonder tussenkomst van de rechter worden vastgezet. “De langere proeftijd is een grote stok achter de deur om herhaling te voorkomen.”
De reclassering houdt z’n medicijngebruik goed in de gaten en zegt ‘een enorm verschil in gedrag te bemerken na het innemen van de medicatie.’ Deze uitspraak staat haaks op de conclusie van zijn behandelaars uit 2007. Ondanks het gebruik van een hoge dosis anti-psychotische medicatie waren zijn wanen ‘niet corrigeerbaar’ en gingen die ‘gepaard met sterke gevoelens van boosheid’. ‘De schizofrenie is een stoornis met een chronisch beloop en leidt van tijd tot tijd tot acute terugvallen en een verslechtering van het psychosociaal functioneren’, valt te lezen in het vonnis.
De slachtoffers zijn niet gerust op de eis met de bijzondere voorwaarden. “Wie zegt dat hij zich aan dat contactverbod houdt en wie zegt dat de politie op tijd is als ik op die knop druk? Geen enkele beschermingsmaatregel kan me geruststellen. Hij heeft aangegeven dat hij ‘altijd een oogje op me heeft gehad’ en toen hij mij op m’n werk zocht, zei hij tegen mijn collega dat hij zielsveel van me houdt en me mist. Deze intense emoties zijn nergens op gebaseerd en baren me veel zorgen.” Ook had hij sterke gevoelens van verliefdheid naar Annemarie Sluijs, die na verloop van tijd omsloegen in woede en waanideeën. “Ik ben doodsbang dat hij dezelfde obsessie voor mij aan het creëren is en dat hij mij of mijn familie ook iets aandoet.”
De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.