RADIOBERICHT Showman’s Fair, graag uitwerken

Het Alkmaarse festival Showman’s Fair slaat 2022 over. Opvallend omdat juist alle festivals na de Coronabeperkingen weer opstarten. Onder andere het veranderde politieke en culturele veld heeft volgens de organisatiegeleid tot die beslissing. Festivaldirecteur Annemiek Klever laat weten de steun van voormalig cultuurwethouder Christiaan Braak te missen, zijn portefeuille is nu verdeeld onder de andere wethouders. De organisatie wil wel benadrukken dat het om uitstel gaat, niet om afstel.

 

, een van de schaarse festivals die de afgelopen twee jaar ondanks de coronamaatregelen wél doorgingen, slaat de editie 2022 over. ’Een opeenstapeling van factoren’, ligt aan dat opmerkelijke besluit ten grondslag.

Een van die factoren: ’Het huidige Alkmaarse politieke en culturele veld’. Onder meer het afzetten van cultuurwethouder Christian Braak (GroenLinks) begin september 2021 speelt een rol, licht festivaldirecteur Annemiek Klever toe.

,,Van meet af aan heeft hij ons gesteund. Toen hij wegviel werd de cultuurportefeuille opgedeeld, ook ambtelijk. Er is sinds zijn vertrek geen zekerheid meer vanuit de gemeente over vergunningen en voorwaarden.’’

Stichting Uit

Ook in het ’culturele veld’ was verdeeldheid. De Stichting Uit in Alkmaar, waarin professionele cultuurinstellingen als De Vest, Stedelijk Museum Alkmaar, Karavaan, ABC-huis en anderen samenwerken, wilde een eigen evenement, los van Showman’s Fair. Daarin zou aan het begin van het seizoen het publiek alvast opgewarmd kunnen worden voor het aanbod.

Klever: ,,Wij zitten er anders in. Ons doel is een laagdrempelig, kleinschalig aanbod en vooral aandacht voor jongeren en aanstormend talent.’’

Met ’wij’ bedoelt Klever de Stichting Dynamiek Fantastiek en de Firma Traktor van Terts Brinkhof, de oprichter van de Parade en van Showman’s Fair.

Er doemden ook andere problemen op. De kosten in de festival- en evenementenbranche zijn de laatste maanden explosief gestegen. Bovendien is er een groot tekort aan personeel in de sector, waaronder tentenbouwers en bewaking. Ook die factoren maken een nieuwe editie van Showman’s Fair dit jaar een te risicovolle onderneming.

Klever benadrukt dat het uitstel is, geen afstel.

,,We gaan ons opladen om in 2023 een mooi en vernieuwd festival te kunnen neerzetten. We hopen dat er in de Alkmaarse politiek meer rust en duidelijkheid komt over het culturele beleid. De rest van het jaar nemen we de tijd voor het herijken van de doelstelling en de missie van Showman’s Fair Alkmaar. Wat blijft is de intentie om samenwerking te zoeken met lokale cultuurinstellingen en creatieve makers uit de regio en daarbuiten. Daarbij zijn de speerpunten: jongeren, opkomend talent en beeldende kunstenaars.’’

Showman’s Fair startte in 2019 in een circusachtige setting in de Alkmaarderhout in de laatste week van augustus. Opvallend is dat het festival – in aangepaste vorm – ook in de coronajaren 2020 en 2021 werd gehouden en – gegeven de omstandigheden – ook toen succesvol kon worden genoemd.