RADIOBERICHT HVC agressie, graag uitwerken

In het jaarverslag van afvalverwerker HVC is te lezen dat het bedrijf zich zorgen maakt om de toegenomen agressie van inwoners tegen medewerkers. Het afgelopen jaar ging het om 39 meldingen, 14 meer dan in het jaar ervoor. Het zijn meldingen die uit alle 28 gemeenten komen die door de HVC worden bediend.  Medewerkers krijgen vooral met agressie te maken wanneer inwoners worden aangesproken op het niet volgens de regels aanbieden van afval.

In 2021 zijn 39 meldingen van agressie geregistreerd, dit zijn er 14 meer dan in 2020. Het gaat veelal om schelden, bedreiging en incidenteel fysiek geweld. Opvallend is de toename als gevolg van weigering van de afvalcontainer voor plastic, blik en drinkpakken na controle van de afvalstoffen of omdat huishoudelijk – of grof afval niet volgens de regels werd aangeboden.

„De meldingen van agressie zijn verspreid over de 28 gemeenten waar HVC inzamelt”, zegt woordvoerster Alien Zwart. „Ondanks de toename verloopt de samenwerking tussen inwoners en HVC-medewerkers in veruit de meeste gevallen soepel en constructief. We zien dat de meldingen breed zijn verspreid en het is niet zo dat in de ene gemeente vaker agressief gedrag voorkomt dan in de andere.”

Zij legt uit dat agressie voornamelijk ontstond in situaties waarin medewerkers van HVC inwoners aanspraken op het niet volgens de regels aanbieden van huishoudelijk- of grof afval en de medewerkers dit afval vervolgens weigerden.

„Dit kwam voor op afvalbrengstations en bij afvalinzameling aan huis. Bij agressief gedrag proberen we altijd op een respectvolle manier in gesprek te blijven met de betreffende persoon. Hierop worden onze medewerkers ook getraind. In de meeste gevallen gaat het gesprek goed en over het algemeen zijn mensen begripvol als ze het ’waarom’ van een bepaalde regel horen”, aldus Zwart.

Aangifte

„Wij snappen tegelijk ook dat veranderingen die wij doorvoeren om afvalscheiding te verbeteren soms irritatie opwekken. Als agressie blijft aanhouden, doen we aangifte tegen de betreffende persoon en in sommige gevallen krijgt iemand een tijdelijk verbod op bezoek aan het afvalbrengstation waar het voorval plaatsvond. Collega’s die agressie hebben meegemaakt verlenen wij de nodige zorg.”