Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Bij het opzetten van een eigen onderneming komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er veel manieren om hulp te krijgen als je er in je eentje niet direct uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke verzekeringen waarmee je gedekt bent tegen financiële risico’s, of subsidies waarmee jij jouw bedrijf een boost kunt geven. Met deze tips weet je precies waar je moet zijn voor extra steun voor jouw onderneming.
De juiste verzekeringen
Als ondernemer zijn er verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten om jezelf in te dekken tegen onvoorziene zaken. Deze verzekeringen kunnen je een hoop geld én kopzorgen besparen. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Zoals bijvoorbeeld een zakelijke autoverzekering, als je zakelijke ritten met de auto maakt. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of een verzekering voor rechtshulp. Hiermee kun je juridische hulp krijgen bij een conflict met een opdrachtgever of klant.
Fondsen en subsidies
Als ondernemer zijn er verschillende fondsen en subsidies die je aan kunt vragen voor extra financiële steun voor jouw bedrijf. Welke subsidies precies voor jou relevant zijn is afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt. Zo kan een kunstenaar subsidies voor de kunst aanvragen en kan een schrijver terecht bij speciale fondsen die specifiek bedoeld zijn voor schrijvers. Via de Kamer van Koophandel kun je veel handige informatie inwinnen over alle beschikbare fondsen en subsidies.
Fiscale voordelen
Als je startend ondernemer bent mag je gebruikmaken van verschillende belastingregelingen die in je voordeel kunnen werken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in aanmerking komt voor een startersaftrek, een zelfstandigenaftrek of een meewerkaftrek. Ook kun je al jouw bedrijfskosten en investeringen aftrekken van de belasting. Heb je een boekhouder of financieel adviseur? Laat deze jou dan goed adviseren over bedrijfsinvesteringen en aftrekposten, zodat je er het meeste voordeel uithaalt.
De Bbz
Soms loopt jouw onderneming niet geheel volgens plan en kun je wel wat extra steun gebruiken. Mocht je echt geen inkomsten meer genereren, dan kun je terecht bij jouw gemeente. Je hebt namelijk recht op de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) als jouw inkomen onder bijstandsniveau ligt. Via de Bbz kun je bij jouw gemeente een krediet, lening of een andere aanvulling op jouw inkomen aanvragen in een periode van weinig of geen inkomsten uit jouw onderneming. Op die manier kun je een goede doorstart maken met jouw bedrijf.