Regio Alkmaar wil binnen maand onderdak vinden voor 100 statushouders in asielzoekerscentra

Zestien gemeenten in Noord-Holland Noord zetten alles op alles om uiterlijk medio juli zo’n 300 buitenlandse vluchtelingen met een verblijfsvergunning geschikte huisvesting te bieden. Deze statushouders wachten op onderdak en hebben daar recht op.

AlkmaarDat is de uitkomst van spoedoverleg tussen betrokken burgemeesters, het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en Ministerie van Justitie en Veiligheid, waar asielbeleid onder valt.

Later dit jaar zullen nog eens honderd vluchtelingen, die in Nederland mogen blijven, aan deze regio worden gekoppeld. Zij moeten hier eveneens structureel een dak boven hun hoofd krijgen.

Lucht

De stap van Noord-Holland Noord om versneld statushouders te huisvesten, moet ertoe leiden dat het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel (Groningen) lucht krijgt.

Die locatie barst bijkans uit haar voegen, omdat er onvoldoende woningen voor asielzoekers beschikbaar zijn. In Ter Apel is het regelmatig zo overvol, dat mensen buiten op stoelen slapen.

Als wisselgeld voor het geaccepteerde aanbod willen de zestien gemeenten dat de crisisnoodopvang, die Noord-Holland Noord in principe voor 150 vluchtelingen moet regelen, van de baan gaat. Om Ter Apel te ontlasten, is landelijk afgesproken dat de 25 veiligheidsregio’s ieder dat aantal tijdelijke opvangplekken zullen realiseren.

Aanvankelijk wilde Noord-Holland Noord snel ruim 500 statushouders helpen. Dat getal is naar beneden bijgesteld, omdat in de eerste vijf maanden van dit jaar in diverse gemeenten structurele huisvesting voor asielzoekers is geregeld.

„Door deze nieuwe afspraak te maken, steken wij evengoed onze nek uit”, stelt burgemeester Marjan van Kampen van Schagen. Zij is tevens bestuurslid van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en is namens die organisatie portefeuillehouder asielzaken. „We hebben in onze regio met elkaar een stevige, ingewikkelde klus te klaren. Zullen alles uit de kast trekken om dit voor elkaar te boksen. Want wie a zegt, moet ook b zeggen. We trekken een grote broek aan en zullen die moeten waarmaken. Als dat lukt, ben ik supertrots.”

Volgens Van Kampen moet naar ’slimme en creatieve oplossingen’ worden gezocht. „We doen het netjes, mogen in overleg met het COA de hotelregeling toepassen. Er komen vanaf 1 juli alleenstaanden, koppels en gezinnen op ons af die we linksom of rechtsom moeten helpen. Omdat je woningen niet zomaar uit de grond hebt gestampt en ook andere doelgroepen klaar staan die graag een huis willen, wat een spanningsveld oplevert, moeten we op zoek naar alternatieve locaties.”

Ze doelt behalve op hotels onder meer op vakantieparken, B&B’s, zomerhuisjes en eventueel opvangplekken die beschikbaar zijn voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, maar momenteel niet worden gebruikt.

„Achterliggende gedachte is dat door dit te doen er ruimte in Ter Apel vrij wordt gespeeld, zodat er niet met statushouders heen en weer hoeft te worden gesjouwd van de ene naar de andere crisisnoodopvanglocatie. Dat gesleep met mensen, dat willen we voorkomen, daar moeten we vanaf. Als alle veiligheidsregio’s ons voorbeeld volgen, dan verdwijnt het probleem en is dat reizende circus met asielzoekers die hier mogen blijven zo voorbij.”

Voorbeeld

Het COA en ministerie juichen het initiatief van Noord-Holland Noord toe, stellen het zeer op prijs. Desondanks is niet definitief toegezegd dat er een streep gaat door de afspraak om 150 plekken voor crisisnoodopvang te realiseren. „Nou, als dit lukt, dan vervalt dat wat ons betreft”, spreekt Van Kampen klare taal. „Dan heeft Noord-Holland Noord het goede voorbeeld gegeven en zijn andere regio’s aan de beurt.”

Aantallen

Over welke aantallen per gemeenten gaat het? Op korte termijn moeten in Dijk en Waard 52 statushouders worden gehuisvest. In Hoorn gaat het om 47 asielzoekers, in Alkmaar om 40, in Medemblik om 33 en in Den Helder om 28. Ook Texel (17 vluchtelingen), Enkhuizen (15), Opmeer (13) en Hollands Kroon (12) zitten in de dubbele cijfers. Dat geldt niet voor Schagen (9 statushouders), Drechterland (9), Heiloo (8), Stede Broec (8), Koggenland (4) plus Castricum (3). Kustgemeente Bergen heeft recent tien asielzoekers onderdak geboden, daarmee aan haar taakstelling voldaan en hoeft daarom deze ronde niet mee te doen.