RADIOBERICHT HUIZEN HEILOO (graag oppakken)

Alsnog huizen tussen Westerweg en spoor aan de zuidkant van Heiloo
Het braakliggende terrein tussen spoorlijn en Westerweg in Heiloo. Er is een plan voor drie vrijstaande huizen.

FOTO MEDIAHUIS

De bouw van de huizen staat de rest van de ontwikkelingen in de Zandzoom niet in de weg

Henk-Jan den Ouden

HeilooNa jarenlange procedures is er een concreet plan voor de bouw van drie huizen op een terrein tussen de Westerweg en het spoor aan de zuidkant van Heiloo.

Op het perceel van 2500 vierkante meter stond een bedrijfsgebouw, maar dat is jaren geleden al gesloopt. Nu is het een wildernis. Het plan behelst de bouw van drie vrijstaande huizen, haaks op de Westerweg. De politiek en de gemeente hebben inmiddels groen licht gegeven; de bouw van de huizen staat de rest van de ontwikkelingen in de Zandzoom niet in de weg.

De vraag was nog of de huizenbouw niet zouden moeten wachten op de eigenaar van het naastgelegen perceel. Daar staat nu een bedrijfsgebouw, een handel in baby-artikelen. Er zijn voor dat perceel plannen voor de bouw van vijf woningen, en het college van b en w heeft de eigenaar de gelegenheid gegeven mee te gaan in de procedure van de buren. Die wil echter de vijf woningen niet zelf gaan bouwen, waardoor de plannen op de lange baan kwamen. De gemeente is nu in gesprek met Forte Kinderopvang om op dat perceel kinderopvang mogelijk te maken, zo meldt het college van b en w in antwoord op vragen van GBH. Eerder waren daar plannen voor een tandheelkundige praktijk, zo blijkt uit dezelfde beantwoording. De vergunning daarvoor was al verleend, maar het is er niet van gekomen.

Raad van State

Het plan voor de drie huizen heeft een lange geschiedenis. Vijf jaar geleden al stond de gemeenteraad ervoor bij de Raad van State tegenover het college van b en w en de ontwikkelaar. De gemeenteraad had het plan afgekeurd, omdat de ontwikkelaar niet bijdroeg aan de bovenwijkse voorzieningen in het dorp. Bovendien zouden er te weinig sociale woningen komen en deed de ontwikkelaar ook geen storting in het fonds voor sociale woningbouw. Daarover deed de Raad van State geen uitspraak, maar hij besliste wel dat het plan in samenhang gezien moest worden met de rest van de Zandzoom. De gemeenteraad kreeg gelijk en de bouw werd uitgesteld tot er een nieuw plan voor de Zandzoom was.

Ter inzage

Twee jaar later werd dat nieuwe plan Zandzoom vernietigd door de Raad van State. Het gebied langs de Westerweg valt niet meer in dat nieuwe plan en nu kan er volgens het oude bestemmingsplan uit 2005 gebouwd worden. Het plan ligt tot eind augustus ter inzage.