Tim G. blijft nog zeker twee jaar in behandeling in de Groningse Van Mesdagkliniek. De rechtbank heeft de tbs-maatregel van de 27-jarige man uit Bergen verlengd, omdat hij in de kliniek toch telkens aan drugs weet te komen die zijn schizofrenie voeden. Wel wordt in stapjes gewerkt aan zijn terugkeer in de maatschappij, onder meer via onbegeleid verlof en het opbouwen van een netwerk buiten de Groningse Van Mesdagkliniek. Dit meldt het NHD.
G. bracht zijn opa Jochem Schuijt op 23 maart 2018 in zijn woning aan Limmerhoek om het leven, nadat deze weigerde hem te helpen. G. was dakloos, platzak en verslaafd aan wiet. Toen de bekende Alkmaarder hem vertelde geen geld te willen geven, ging G. door het lint. Hij wurgde Schuijt, stak hem en bewerkte zijn lichaam met een heggenschaar. Daarna stal hij 75 euro en probeerde de auto van zijn opa mee te nemen. Een aantal uren laten meldde hij zich in Amsterdam bij de politie. De kleinzoon werd in juli 2018 niet veroordeeld voor moord, maar voor doodslag. Hij kreeg tbs met dwangverpleging opgelegd.
G. lijdt volgens deskundigen aan paranoïde schizofrenie en psychoses, al ontkent hij dit zelf. Zijn waanideeën worden versterkt door gebruik van cannabis die hij de instelling in weet te krijgen. Sinds de corona-periode is hij ook betrapt op gebruik van harddrugs. Zijn behandelaars in de Van Mesdagkliniek menen dat G. niet open staat voor behandeling en zijn medicatie zal stoppen zodra hij weer vrij komt, zodat de kans op herhaling van gevaarlijk gedrag hoog is.
“Zijn motivatie om van de middelen af te blijven wisselt sterk”, aldus een passage uit het eerder advies van de kliniek. Ook stellen zijn behandelaars volgens het NHD dat G. nog maar aan het begin staat van zijn behandeling. “De wanen zijn onveranderd”. Hoewel de kleinzoon uit Bergen ontkent een geestesstoornis te hebben en vindt dat hij eigenlijk geen behandeling in een tbs-kliniek nodig heeft, werkt hij daaraan wel mee. Zonder toezicht en medicatie wordt het risico op herhaling van gewelddadig gedrag door de experts uit de tbs-kliniek als hoog ingeschat.
G.’s moeder, tevens dochter van wijlen Jochem Schuijt, hoopte na het fatale incident op tbs. “Zij roept al jaren om hulp voor haar zoon”, zei advocaat Richard Korver nadat het OM de strafeis had geformuleerd. Daar komt nu dus een vijfde en zesde behandeljaar bij.