Gemeente Bergen wil openbaar vervoer in kuststreek verbeteren zonder Connexxion

De gemeente Bergen wil in de toekomst het netwerk van buurtbussen permanent aan elkaar knopen om de kustregio bereikbaar te houden. Deze zomer bleek dat de ’kustbussen’ van Connexxion niet reden vanwege personeelsgebrek. Inwoners en ondernemers in Bergen zijn sowieso niet te spreken over de bereikbaarheid van de dorpen.

Bergen gaat als eerste in gesprek met de gemeente Alkmaar, vanwege de buslijn tussen Alkmaar Station en Bergen Plein, die tot vorig jaar in de zomermaanden  doorreed naar Bergen aan Zee. Dit jaar zijn strandgasten voor Bergen aan Zee aangewezen op een gratis pendelbus die de gemeente heeft geregeld, nadat Connexxion liet weten dat ze dit jaar niet over voldoende chauffeurs beschikten om dit jaar kustbussen te laten rijden.

forse tegenvaller dat kustbussen niet gingen

connexxion is pijler

eens maar nooit weer

bestuurlijke druk dat het volgend jaar loopt

investering in shuttlebus is signaal

buurtbus vaker rijden, liefst ook op zondag

verkennen of die ook langs alkmaar station rijdt

 

Het vertrouwen in Connexxion als betrouwbare partij die de kuststreek in de zomermaanden bereikbaar houdt, heeft daardoor een knauw gekregen, zo laat wethouder Erik Bekkering weten aan het NHD.

Later kan er gesproken worden met het gemeentebestuur in Heiloo en Castricum, voor betere verbindingen vanaf deze stations naar Egmond en Castricum en samenwerking met de buurtbusonderneming in Heiloo.

Er is hierover ook contact met Connexxion en de provincie Noord-Holland, die de concessies voor reguliere buslijnen verleent. Op de buslijn tussen Castricum en Egmond aan Zee via Egmond-Binnen zijn de laatste jaren steeds minder bussen gaan rijden. Tussen Egmond aan Zee en Alkmaar kan Connexxion geen extra bussen meer laten rijden op zomerse stranddagen door een tekort aan chauffeurs. De Buurtbus valt niet onder de concessies, maar wordt door de gemeente geregeld. Alle chauffeurs zijn vrijwilligers, maar voor de passagiers gelden de normale openbaar-vervoertarieven.