RADIOBERICHT ZONKANTFLAT SYRIER (graag uitwerken!)

De Syriër die naar verluidt al jaren de Zonkantflat in Alkmaar treitert, is veroordeeld voor het mishandelen van zijn buurvrouw. De man sloeg de vrouw met een kruk en schopte een mobiele telefoon uit haar hand.
Hij is veroordeeld tot veertig uur werkstraf, waarvan twintig voorwaardelijk.  De advocaat van het slachtoffer vreest echter dat daarmee de rust niet in de flat terugkeert. Buren klagen al twee jaar over intimidatie door de man.

 

 

 

De Syriër die naar verluidt al jaren de Zonkantflat in Alkmaar treitert, is veroordeeld voor het mishandelen van zijn buurvrouw. De man sloeg de vrouw met een kruk en schopte een mobiele telefoon uit haar hand.
Hij is veroordeeld tot veertig uur werkstraf, waarvan twintig voorwaardelijk. En het slachtoffer krijgt een paar honderd euro schadevergoeding.

Komt daarmee rust terug in de Zonkantflat? Zeker niet, vermoedt advocaat Ruut Verhoeven, advocaat van het slachtoffer. ,,Het is zeker geen einde verhaal. Ik ben wel geïrriteerd door de straf.’’

Verhoeven hoopte op een andere maatregel. Op een zogenoemde ’gedragsaanwijzing.’ Met zo’n aanwijzing kunnen gedragsregels en beperkingen opgelegd worden. In dit geval wilde Verhoeven dat de Syrische man niet meer gebruik kon maken van de lift, dat hij naar acht hoog zo moeten lopen met de trap. De gedachte was dat hij zo niet meer in aanraking komt met de buren. Volgens Verhoeven zoekt hij zijn buren op in de lift om ze te treiteren. Dat hij bijvoorbeeld net instapt als een ander dat wil.

Zowel de officier van justitie als de rechter vindt een gedragsaanwijzing te ver gaan.

In de Zonkantflant is het conflict tussen de Syriër en en omwonenden inmiddels slepende. Buren klagen al ruim twee jaar over intimidatie, agressief gedrag, herrie en meer. De buren zijn doodsbang.

De advocaat van het slachtoffer vreest dat dit slechts olie op het vuur is. Een werkstraf verandert niets aan de situatie. De man is alleen maar bozer geworden. ,,Aan begin van de zitting had hij nog een grijns, die was aan het einde wel weg.’’

Woonwaard
Een pyrrusoverwinning vindt Verhoeven te zwaar als kwalificatie. Hij hoopt dat de veroordeling koren op de molen is voor verhuurder Woonwaard.

De verhuurder Woonwaard probeerde al eerder de Syrische familie uit huis te krijgen. Dat mislukte, de rechter vond dat er te weinig bewijs was voor overlast. Sindsdien heeft Woonwaard ingezet op een bodemprocedure, een uitgebreide procedure dat een ruzie definitief moet oplossen. Deze veroordeling zou munitie kunnen zijn.

Lees ook: Een paar dagen na het vonnis van de rechter lopen de spanningen in de Alkmaarse Zonkantflat alweer hoog op. ’Het moet toch niet gekker worden. Vandaag of morgen knalt het ventiel’

Doorgaans is Verhoeven advocaat van ’de kleine man’. Vaak staat hij juist aan de andere kant, recht tegenover Woonwaard, om te voorkomen dat iemand uit huis gezet wordt. Hij heeft zich ook diverse keren in het verleden uitgesproken over de huisuitzettingen van Woonwaard. Nu staat hij een keer aan de kant van de verhuurder.

Al vindt hij de bodemprocedure een verkeerde afslag. Volgens hem had de zaak een spoedprocedure nodig. ,,Dan was het binnen twee weken opgelost. Nu zijn we al maanden verder en blijft er gedonder.’’