RADIOBERICHT ZANDZOOM HEILOO (graag uitwerken)

De gemeente Heiloo is waarschijnlijk bezig met een nieuw plan voor de bouw van 1300 woningen en heeft daarom alle ontwikkelingen in de Zandzoom bevroren. Dat voorbereidingsbesluit is afgelopen maandag in een geheime vergadering genomen en duid meestal op voorbereidingen voor een, in dit geval, nieuw bestemmingsplan. Het oude plan werd in juli vorig jaar vernietigd door de Raad van State omdat de plannen niet voldoende waren onderbouwd en de stikstofberekeningen niet goed genoeg waren.

Er zit weer beweging in nieuwbouwplan Zandzoom aan de zuidkant van Heiloo. De gemeente is bezig met het vernieuwde plan voor de bouw van 1300 woningen en heeft alle ontwikkelingen in het gebied bevroren.

Het plan ligt al jaren stil; de laatste versie werd in juli vorig jaar vernietigd door de Raad van State. Die vond dat de verkeersafwikkeling na het bouwen van al die extra woningen niet goed was onderbouwd, dat de plannen onvoldoende waren gespecificeerd en dat de stikstofberekeningen niet afdoende waren.

De gemeenteraad heeft afgelopen maandag in een geheime vergadering besloten dat alle ontwikkelingen in het gebied worden stilgelegd. Behalve plannen die al goedgekeurd waren, mag er niet meer gegraven, gebouwd of gesloopt worden en er mogen geen wegen worden aangelegd. Wel mag er nog onderhoud worden gepleegd aan de opstallen.

Zo’n voorbereidingsbesluit is een teken dat het bestemmingsplan wordt voorbereid. Tegen het besluit kan geen beroep worden aangetekend. De termijn is doorgaans een jaar, maar in het besluit in Heiloo wordt geen termijn genoemd. Het besluit loopt af als het nieuwe bestemmingsplan in werking treedt.

De gemeenteraad heeft ook een kaartje vastgesteld van het werkingsgebied. Het gaat grofweg om het hele gebied ten zuiden van de Vennewatersweg en de Ypesteinerlaan waar nog niet gebouwd is.