Wie is de vrouw achter het raam? En waarom koos ze voor een leven in de prostitutie? Chang Ju Cheung duikt voor een Chinees televisieprogramma in de legale seksbranche van Nederland. Voor de opnames was hij maandag samen met zijn productieteam op de Alkmaarse Achterdam. “Seks is een taboe en seks plus werk helemaal. Toch hebben we allemaal seks.”
Buiten is het fris, maar binnen kunnen de jas en trui uit: met de verwarming op 24 graden zit de Hongkongse presentatrice er warmpjes bij op de rode stoel in haar sexy niemendalletje. In de peeskamer van exploitant Snel is het ramvol met drie camera’s gericht op het presentatietrio. Een van hen is de Chinese Chang Ju Cheung. Hij is geboren in Nederland en woont in Amsterdam en Hongkong. Voor AT5 ging Chang in Nederland én China op zoek naar de vergankelijkheid en de onsterfelijkheid van de Chinese cultuur. Voor de Hongkongse televisieomroep TVB loopt hij nu mee bij verschillende beroepen in Nederland. Samen met twee andere presentatoren duikt hij in de wereld van legaal sekswerk.
“In Hongkong wil iedereen rijk worden, dus daar wordt vaak gekozen voor beroepen als piloot, advocaat of arts. Nederland staat hoog in het rijtje van gelukkigste landen ter wereld. Met dit programma willen we zien dat geluk niet altijd is te meten in de hoogte van je salaris”, vertelt Chang tegen mediapartner NH Nieuws. “We volgen verschillende beroepen in Nederland, waaronder een sekswerker, een kaasboer en een schoonmaker. Wat maakt hen gelukkig? Wat is hun passie in het leven?”
Aan sekswerk kleven nog altijd veel vooroordelen. Niet alleen in China, maar ook in Nederland, waar het beroep legaal is. Die stigma’s komen volgens Chang vooral voort uit onwetendheid. “Mensen hebben altijd vooroordelen. Ze weten niet beter en kennen alleen verhalen van onderdrukking uit films of televisie, maar het is zo veel gelaagder dan dat.”
Om dat te laten zien gebruikt hij de Alkmaarse Achterdam als schoolvoorbeeld. Alleen vrouwen die als zelfstandig ondernemer staan ingeschreven bij de KvK mogen daar een kamer huren. Er is een zo veilige mogelijke werkomgeving gecreëerd met een ‘paniekknop’ op de kamer, rondlopende beveiligers en camera’s in de straat en de wandelgangen. “In Hongkong bestaat sekswerk ook, maar dat is een duister gebied. Niemand weet echt wat daar precies gebeurt.”
De sekswerkers op de Achterdam staan allemaal legaal achter het raam. Toch staat geen van de vrouwen te springen om op camera te spreken over het oudste beroep ter wereld. Voor de opnames kroop de presentatrice dan maar even in de rol van raamprostituee. “Er heerst nog altijd veel schaamte rond dit werk en er openlijk over praten is eigenlijk taboe. Met dit programma willen we laten zien wat dit werk dagelijks inhoudt en dat vrouwen hier ook bewust en vrijwillig voor kiezen. Er zit een verhaal achter elke sekswerker. Het is tijd het grote taboe op dit werk te doorbreken.”
Dat hoopt hij te doen door te laten zien dat sekswerkers uiteindelijk ook ‘gewone mensen’ zijn. “Het is eigenlijk hypocriet. We doen allemaal aan seks, iedereen heeft behoeftes, dus waarom doen we hier nog steeds zo moeilijk over? Je hoeft niet per se een piloot of een arts te worden, als je goed bent met je handen; maak lekker brood of auto’s als dat je gelukkig maakt.”