Meer onderzoek naar brandstichting GGZ Heiloo

NHD-artikel

Rechtbank wil meer onderzoek naar brandstichting GGZ Heiloo: bracht 44-jarige mensen in gevaar of niet?

De rechtbank in Haarlem heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om meer onderzoek te gaan doen naar de vermeende brandstichting bij de GGZ in Heiloo op 13 juli vorig jaar.
Het onderzoek moet met name uitwijzen hoeveel gevaar de brandstichting, waarvoor de 44-jarige H. I. inmiddels al 6 maanden in voorarrest vast zit, heeft opgeleverd voor de goederen en cliënten in het complex.

Advocaat Marco Berbee had de rechtbank verzocht om zijn cliënt vrij te laten, omdat het dossier volgens de raadsman te weinig bewijs bevatte om aan te nemen dat de brandstichting door I. daadwerkelijk gevaar heeft veroorzaakt. Normaal gesproken worden er in zulke zaken rapporten opgesteld door experts die het risico van de vermeende brandstichting beoordelen. Berbee zei bij de rechtbank dat de foto’s in het dossier een vertekend beeld kunnen geven, omdat er na een enkele steekvlam niet veel vuur meer te zien was op de bewegende beelden. Zijn conclusie is dat zijn cliënt inmiddels al 6 maanden in de gevangenis zit voor een eenvoudige vernieling.

De Haarlemse rechtbank wil net zoals de advocaat dus wel een beoordeling van het exacte brandgevaar na het aansteken van de voorgevel bij de GGZ in Heiloo, maar besloot toch om I. voorlopig nog in voorarrest vast te houden in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Lees ook: Man (44) zit al een half jaar in de cel om een