Verdachte van schietpartij in Terschellingstraat zou eerder zijn bedreigd en ontvoerd

NHD ARTIKEL

Schietpartij in Terschellingstraat in Alkmaar onderdeel van langlopend conflict. Verdachte (22) geeft toe dat hij vier keer heeft geschoten met vuurwapen

De lezingen over de exacte toedracht van de schietpartij die op 12 mei plaatsvond in de Terschellingstraat in Alkmaar lopen sterk uiteen. Dat bleek tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de 22-jarige K. van D. uit Alkmaar.

Hij heeft toegegeven dat hij die dag vier keer heeft geschoten met een vuurwapen. Het grootste meningsverschil tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van Van D. is echter hoe de rechtbank de schietpartij precies moet zien.

De officier van justitie stelde tijdens de zitting dat Van D. gericht van een afstand van ongeveer 5 meter op de twee slachtoffers heeft geschoten. Daarmee heeft hij volgens de officier op zijn minst het risico aanvaard dat de twee mannen dodelijk gewond zouden raken. Beiden bleven echter ongedeerd.

Er zouden aanwijzingen in het dossier zitten dat een conflict rondom drugshandel de onderliggende aanleiding zou zijn geweest. Mogelijk zou het te maken hebben gehad met een telefoon met belangrijke contacten die zou zijn zoekgeraakt. De officier van justitie achtte poging tot doodslag bewezen en eiste een gevangenisstraf van 4 jaar tegen de 22-jarige Alkmaarder.

Maar de verdachte zelf vertelde tijdens zijn zitting een heel ander verhaal. Hij zou ooit een auto van het slachtoffer hebben gehuurd. Er ontstond achteraf een conflict over schade aan het voertuig, en sindsdien zou Van D. verschillende keren zijn lastiggevallen, bedreigd met een vuurwapen en zelfs zijn ontvoerd.

Daarvan deed hij telkens melding bij de politie, maar dat hielp niet. Daarom zou hij een paar dagen voor het incident een vuurwapen hebben geleend. Van D. kwam met zijn broer bij een vriend vandaan, toen hij plotseling door een auto werd klemgereden in een smalle straat.

Twee mannen stapten uit de auto en kwamen op hoog tempo op hen af rennen. Van D. zou toen in totaal vier keer vanaf de bijrijdersstoel door het raam in de lucht hebben geschoten.

Hoe het kon dat er achteraf twee kogelgaten werden aangetroffen in het kozijn van een woning, wist Van D. ook niet uit te leggen. De advocaat betwijfelt echter of die kogelgaten echt door de schietpartij zijn veroorzaakt. Volgens de raadsvrouw moet Van D. worden vrijgesproken.

De Haarlemse rechtbank doet 16 februari uitspraak in de zaak.