Afgelopen maand deed Stadswerk Alkmaar een vreemde constatering. Van verschillende bomen in parken en bossen worden hedera’s, in het Nederlands klimop, afgezaagd. “We hebben natuurlijk nagevraagd of iemand van onze uitvoering dit heeft gedaan”, zegt Frits Oudshoorn, van stadswerk. “Maar dat is niet het geval.” De hederahakker wil waarschijnlijk een handje helpen, maar met het oog op de biodiversiteit zijn ze hier bij Stadswerk niet zo blij mee.
Sinds een maand vindt Stadswerk regelmatig dode hedera takken naast verschillende bomen. “We constateerden dat de klimop tot twee meter boven de grond wordt afgezaagd. Het is met een handzaag gedaan en wij werken met kettingzagen. Op verschillende locaties in Alkmaar gebeurt het, maar vooral in parken zoals Oudorperhout, Alkmaarderhout en Egmonderhout”, vertelt Oudsdoorn.
Wat de beweegreden van de vrijwillige snoeier is, blijft een vraag. Maar het zou goed kunnen dat het om een bomenliefhebber gaat, die de boom denkt te redden. Volgens tuin- en landschapsarchitect Levi Dam een begrijpelijke gedachtegang. “De hedera is een groenblijvende plant, die best wel snel woekert. Als de hedera het bladerdek van de boom overwoekerd, kan de boom niet meer aan fotosynthese doen, wat belangrijk is voor de groei. De vitaliteit van de boom gaat dan dus achteruit en de boom groeit niet meer goed. We zijn er dan ook niet blij mee als de hedera in bomen in tuinen zit”, zegt Dam.
Wel wijst Dam op een essentieel verschil tussen tuinen en parken en bossen. Hoewel ze er in de tuin veelal niet blij mee zijn, is de plant goed voor de natuur in bossen en parken. “Omdat het een groenblijvende plant is, dient hij voor dieren en insecten als schuil- en nestgelegenheid. Daarnaast staat de klimop ook in bloei en dat is weer goed voor de bijen.”
Oudsdoorn kaart hetzelfde punt aan: “De klimop is belangrijk voor de biodiversiteit en voor vogels, dus we willen niet meer dat er gezaagd wordt en hopen dat het stopt.” Daarnaast kunnen de dode takken naar beneden vallen en dat kan gevaarlijk zijn. Aan de snoeier dus de oproep er met z’n takken vanaf te blijven.