“Doe maar een 0.0.” Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker, want het percentage Nederlanders dat overmatig drinkt is lager dan ooit. Dat meldt Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA).
Een overmatige drinker is iemand die meer dan 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol per week drinkt. Volgens Jellinik, expert op het gebied van verslaving, is binge drinken daar ook een vorm van. Je bent een binge drinker wanneer je meer dan 4 (vrouw) of 5 (man) glazen achtereenvolgens consumeert. Maar het percentage overmatig alcoholgebruikers is dus afgenomen.
In 2022 bedroeg het percentage van de volwassen bevolking (18+) dat overmatig dronk 6,5 procent. In vergelijking met 20 jaar geleden is het percentage bijna gehalveerd. Toen was dit nog 12 procent.
“Er is sprake van een brede bewustwording van consumenten in allerlei situaties. Het is goed om te zien dat ook de inspanningen vanuit de sector zoals de BOB-campagne en ‘Geniet, maar drink met mate’, maar ook de investeringen en promotie in alcoholvrije varianten en de voorlichting die de sector geeft, een bijdrage hebben geleverd aan die bewustwording”, aldus Peter de Wolf, directeur van STIVA.
Waar volwassenen de fles steeds vaker laten staan, ziet de stichting wel een lichte stijging in het alcoholgebruik onder minderjarige.