Twee verdachten vast vanwege overval op eigenaar restaurant Kokusai

In het onderzoek naar de overval op de eigenaar van het restaurant Kokusai aan de Arcadialaan in Alkmaar zijn twee verdachten aangehouden. De mannen uit Heerlen en Roerdalen blijken al sinds 9 maart vast te zitten. Het slachtoffer werd op 2 december voor zijn restaurant bedreigd met een mes, geduwd en geslagen. De dader ging er vandoor met zijn portemonnee. Hij had een of twee handlangers. De twee verdachten zitten zeker nog tot half juni vast.

en onlangs is hun voorarrest verlengd tot halverwege juni.

 

Twee mannen uit de provincie Limburg blijken door de politie te zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige straatroof op een 51-jarige restauranthouder op 2 december vorig jaar aan de Arcadialaan in Alkmaar.
Het duo zit, naar nu bekend is gemaakt, al sinds 9 maart vast. Het gaat om een 33-jarige man uit de gemeente Roerdalen en een 22-jarige inwoner van Heerlen. De twee zijn intussen voorgeleid aan de rechter-commissaris (onderzoeksrechter), hun gevangenhouding is verlengd tot minimaal medio juni.

 

Hoe de recherche de verdachten op het spoor is gekomen, waarom zij destijds in Alkmaar verbleven en waar zij zijn opgepakt, daarover doet justitie geen mededelingen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van diefstal met geweld in vereniging of medeplichtigheid daaraan.

De eigenaar van sushi- en grillrestaurant Kokusai sloot op de bewuste avond van de overval na werktijd zijn horecazaak af en wilde naar zijn auto op de parkeerplaats lopen. Daar stapte een man met een knipperend licht en mes op hem af, sloeg het slachtoffer, bedreigde hem en vroeg om geld.

De horecaondernemer probeerde weg te rennen en het naastgelegen Golden Tulip Hotel binnen te vluchten, de deuren waren vanwege de veiligheid zojuist gesloten. Bij een nieuwe confrontatie met de straatrover kwam de restauranthouder op de grond terecht en wist de dader zijn portemonnee met enkele honderden euro’s aan inhoud weg te grissen.

Camerabeelden
Van het incident zijn haarscherpe camerabeelden overgedragen aan de politie. Daarop is ook te zien dat sprake is van twee mogelijke handlangers, die op de uitkijk hebben gestaan. Justitie laat weten dat het onderzoek momenteel loopt en er tot dusverre niet meer verdachten zijn opgepakt.

Twee specifieke vrouwelijke getuigen, die bij een nabijgelegen bushalte voor de straatroof met de daders zouden hebben gesproken, hebben zich ondanks herhaalde oproepen nooit bij de politie gemeld.

Lees ook: Waarom deelt de politie niet direct beelden van straatroof op restauranthouder? ’Ook verdachte heeft recht op privacy’