Warmteontwikkeling en -levering, windenergie, zonne-energie, levering van duurzame energie, energieproductie uit biomassa, gescheiden inzameling, recycling, beheren openbare ruimte, vergisting/compostering en energieproductie uit restafval. Het taken pakket van HVC is ruim en dat wordt nog wat uitgebreider met de toevoeging van slibverwerking.
De Omgevingsdienst Noordzeeknanaal heeft HVC vergunning verleend voor het bouwen van een slibdrooginstallatie. “De aanvraag wijkt af van het bestemmingsplan, omdat het drogen van slib niet op de lijst met bedrijfsactiviteiten in het bestemmingsplan staat. Daarom is hiervoor een vergunning nodig”, aldus een communicatie specialist van HVC.
Zuiveringsslib is een restproduct dat overblijft na het zuiveren van afvalwater in waterzuiveringsinstallaties. Gedroogd slib kan dienen als secundaire brandstof voor cementovens en elektriciteitscentrales. “De slibdroger bouwen we om onze aandeelhoudende waterschappen te helpen met hun duurzaamheidsambities en vervangt onder andere de gasgestookte slibdrooginstallatie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Beverwijk.”
“Restwarmte is de warmte die nu onbenut blijft na de productie van elektriciteit en anders ongebruikt de lucht in gaat. Het drogen van slib gebeurt veelal met (fossiel) aardgas. In Beverwijk wordt bijvoorbeeld 15.000.000 m3 aardgas gebruikt om 100.000 ton slib te drogen. Dit levert dus een enorme besparing in het gebruik van aardgas op met een reductie aan CO2-emissie en NOx-emissies.”
Het plan is om in 2023 te beginnen met de bouw van de nieuwe installatie. In 2024 moet de machine in het bedrijf staan. “De nieuwe slibdroger komt naast de afvalenergiecentrale op het terrein van HVC in Alkmaar, zodat we restwarmte van de afvalenergiecentrale kunnen benutten voor het droogproces.”