Op zondag 21 mei is het weer zover. Al om 06:00 uur in de ochtend lopen mensen vanaf de Ruïnekerk naar allerlei betekenisvolle plekken in Bergen. Vorig jaar liep er zo’n dertig man mee met de stille tocht. De tocht wordt afgesloten met een gezamenlijk ontbijt.
Tijdens de Stille Omgang wordt ‘het Mirakel van Bergen’ herdacht. Het verhaal gaat terug tot 18 november 1421, toen de Elisabethsvloed veel schade achterliet in de regio. Deze noordwesterstorm raasde in de nacht op 19 november langs de Nederlandse kust. Inwoners van Petten vluchtten in de kerk, in de hoop daar de storm door te komen. Maar na het doorbreken van de zanddijk werd de kerk opgeslokt door de zware storm. Bij de ramp kwamen 400 Pettemers om.
De schout van Bergen, Joannes de Prucen, vond tijdens het inventariseren van de schade in Bergen een houten kistje, met daarin enkele kerkschatten uit de kerk van Petten. Daarin bevond zich ook de ciborie, een kelk waarin de heilige hosties werd bewaard. Het zeewater uit de kelk werd opgeborgen in een schotel in de oude dorpskerk van Bergen.
Toen op 29 mei 1422 de schotel weer tevoorschijn werd gehaald, bleek dat het zeewater weg was en er alleen nog een dun laagje rode stof lag. De pastoor ging uit van een wonder en wist bijna zeker dat dit om het geronnen bloed van Christus moest zijn. Het verhaal ging snel rond en mensen van alle richtingen kwamen het zogeheten ‘Mirakel van Bergen’ bekijken.
In 1924 werden de jaarlijkse processies in ere hersteld. En tot op de dag van vandaag wordt de Stille Omgang gelopen op de zondag voor Pinksteren. Dit om even stil te staan bij dit bijzondere verhaal. Ook dit jaar is iedereen welkom om weer mee te doen aan de tocht. Aanmelden is niet nodig.